Det varsler Olje- og energidepartementet i Statsbudsjettet onsdag, etter å ha fått nye anslag fra oljeselskapene før sommeren.

Størst er sprekken på Martin Linge-prosjektet, der investeringene nå anslås til totalt 34,8 milliarder kroner, en oppjustering på 3,7 milliarder kroner fra i fjor. Da feltplanen ble godkjent var investeringene anslått til 27,6 milliarder kroner, og totalt er investeringsanslagene dermed økt med 7,2 milliarder kroner.

Også Åsgard undervannskompresjonsprosjektet ryker på de opprinnelige anslagene, og investeringsanslaget er nå økt med to milliarder kroner til 20,2 milliarder. Da planen ble godkjent i 2012 var investeringene anslått til 17,0 milliarder kroner.

Se oversikten over kostnadsoverskridelsene - og hvilke felt som blir billigere - her.

Regjeringen konstaterer at kostnadsoverskridelsene er store:

"Dette skyldes hovedsakelig noen få prosjekter med store overskridelser. For disse prosjektene peker direktoratet på mangler i en tidlig fase av arbeidet og i selve prosjektoppfølgingen som hovedårsaker til tids- og kostnadsoverskridelsene", skriver de.

Økte investeringsanslag betyr ikke nødvendigivs dårligere lønnsomhet i prosjektene, ettersom verdiskapingen også kan bli bedre.

Billigere

"Som følge av økt fokus på kostnadskontroll og effektivisering i næringen er det observert lavere investeringsanslag på enkelte prosjekter under utbygging", skriver Regjeringen videre.

Tre av de prosjektene som nå bygges ut er blitt billigere siden sist:

  • Edvard Grieg-rørledningen er blitt 249 millioner billigere, og er dermed 414 millioner kroner under investeringsplanen på 2,1 milliarder kroner.
  • Polarled er blitt 163 millioner kroner billigere og anslås å havne 3,3 milliarder kroner under planen på 25,7 milliarder kroner.
  • Og Ivar Aasen er blitt 29 millioner kroner billigere, og ligger dermed an til å bli 252 millioner kroner billigere enn investeringsplanen på 26,4 milliarder kroner.

Fasit

Regjeringen gjør også opp fasit for feltene som er kommet i produksjon.  Et av dem er Knarr-feltet, som kom i produksjon i begynnelsen av 2015, etter en smell på 36 prosent.

Selskapene anslo i fjor høst at prosjektet skulle koste 16,2 milliarder kroner, men ifølge Regjeringens budsjettforslag endte investeringene på 14,1 milliarder kroner, og fasiten ble dermed "bare" en smell på 1,9 milliarder kroner fra den opprinnelige planen.

Regjeringen melder samtidig at Bøyle og Brynhild-prosjektene blir henholdsvis 293 og 698 millioner kroner dyrere.

520 milliarder

Totalt estimeres det investeringer på 384,4 milliarder kroner i pågående utbygginger, mens det ble investert 97,4 milliarder kroner i de prosjektene som er kommet i produksjon det siste året. Nåverdien totalt sett anslås med Statsbudsjettets nye oljeprisanslag å være på rundt 520 milliarder kroner.

DN Direkte: Alt om statsbudsjettet og skattereformen

Les også:

Frykter nye smeller i Sør-Korea dnPlus

Dyrt felt blir enda dyrere dnPlus

 

Se DN Tv: DNs kommentator om Jensens skattekutt

DNs Bård Bjerkholt om Jensens skattekutt: Viktig for næringslivet og norsk økonomi
- Og de fleste blir jo glade for å betale mindre skatt, mener økonomikommenator Bård Bjerkholt.
02:02
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.