- Hva er dette for noe? De har skrytt av at det skal legges om, men gjør ingenting. De har vel kanskje ombestemt seg da? sier Stein Pettersen, informasjonssjef i Opel Norge.

Stein Pettersen i Opel uttaler seg om regjeringens nye budsjetter. Foto: Hampus Lundgren
Stein Pettersen i Opel uttaler seg om regjeringens nye budsjetter. Foto: Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)

Regjeringen varslet i revidert nasjonalbudsjett 2015 et retningsskifte i framtidens politikk for bilavgiftene. Målet er en nyere, sikrere og mer miljøvennlig bilpark, og man varslet blant annet en omlegging av engangsavgiften.

Men i forslaget til statsbudsjettet for 2016 foreslås det kun en prisjustering av satsene i engangsavgiften på 2,5 prosent, og «regjeringen tar sikte på en slik omlegging over tid», heter det.

Andre bilimportører er overrasket over at det ikke kommer noen endringer i budsjettet.

- I forhold til de indikasjonene de har gitt, er det noe skuffende, sier kommunikasjonsdirektør i BMW Norge, Christian Gottschalk.

Også lederen av Bilimportørenes Landsforening Erik Andresen er skuffet.

- Regjeringen har sagt de ønsker å modernisere bilavgiften med henhold til miljø- og sikkerhetsaspektene, og da hadde vi håpet at de skulle starte den utviklingen nå. Det er skuffende at regjeringen for andre året på rad står på stedet hvil. Vi hadde ønsket oss en grønnere profil på bilavgiften enn i dag, sier Andresen.

Fagsjef Hallstein Havåg i Bellona tror regjeringen har valgt å vente med en avgiftsgjennomgang inntil de ser konsekvensene av Volkswagen-skandalen. Bilprodusenten Volkswagen har jukset med programvare ment for å forhindre utslipp av nitrogenoksid (NOX) i dieselbiler. Dermed kan bilene ha sluppet ut opptil 40 ganger så mye NOX som tillatt, og 11 millioner biler i hele verden er rammet.

- Dette er bare en justering som følger konsumprisindeksen, det har ingen effekt på forbrukernes kjøpsbeslutning og dermed miljøet, sier fagsjef Havåg i Bellona.

Les også:  Neste år går Norge med underskudd
Venter betydelig større arbeidsledighet
DN Direkte: Alt om statsbudsjettet og skattereformen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Se Teslas super-SUV
Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08
Publisert:


Se Jaguars luksus-SUV
- Jeg gleder meg til denne
DNs biljournalist tar en forhåndstitt på Jaguars nye SUV.
00:25
Publisert: