Onsdag la finansminister Siv Jensen (Frp) frem regjeringens statsbudsjett for 2016, samt forslag til en splitter ny skattereform.

Bakgrunn: Alt om statsbudsjettet og ny skattereform

Innholdet i skatterreformen var som forventet, mener skatteprofessor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøgskole (NHH).

- Det de egentlig gjør, er å gi skattelette til kapitalen. Og så finansierer de det med en rekke tiltak - også med å ta ut mer penger fra pensjonsfondet, sier han til DN.

Mye oljepenger

Professorens førsteinntrykk av skatteforslaget er at mye fremdeles er uavklart.

- For vanlige folk er situasjonen omtrent uendret, mens bedrifter og aksjonærer får lettelser. Fordi regjeringen tar mer penger enn de kanskje burde fra oljefondet, er det litt uklart hvordan forliket ender opp i Stortinget. Da er det usikkert hvem som egentlig finansierer hele gildet - bortsett fra at oljefondet dekker en god del, sier Schjelderup.

Han har inntrykk av at regjeringen i mindre grad enn Scheel-utvalget er bekymret over store forskjeller mellom bedriftsbeskatning og personbeskatning.

Bakgrunn: Skattereformen på 1-2-3

- Scheel-utvalget vil eliminere forskjellene helt, slik at når man tar ut utbytte, vil man ha samme marginalbeskatning som lønnsinntekter i øverste skatteklasse. Regjeringen lar det være et sprik på seks prosent mellom de to, påpeker Schjelderup.

- Dårlig idé

I skattereformen foreslår regjeringen at lån til personlige aksjonærer skattemessig behandles som utbytte.

Dette mener Schjelderup er riktig vei å gå og i tråd med Scheel-utvalget. Samtidig er regjeringen uenig med Scheel-utvalget i formuesskatten som utvalget ville holde uforandret. Regjeringen ønsker videre å utrede fritak for formuesskatt på arbeidende kapital.

- Det er noe de fleste fagøkonomer ville si er en dårlig idé som åpner for tilpasninger og som er administrativt krevende, sier Schjelderup.

Han mener også at regjeringen fortsetter skattefavoriseringen av noen typer eiendom, deriblant fritidsboliger og primærboliger), noe som vil bidra til at eieindom favoriseres.

- Dette er også stikk i strid med Scheel-utvalget. Men det gjenstår å se, sier Schjelderup.

Les også: Oljeserviceselskap sier opp 200

Jensen vil gi ekstra «boost» til norsk økonomi

Tidligere rigg-topp frifunnet

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her forsvinner 60,4 millioner kroner:

Her ødelegger Norges Bank 60,4 millioner kroner
Men hvor lang levetid har egentlig en norsk pengeseddel?
01:25
Publisert: