Oslo Børs utviklet seg svakere enn de europeiske børsene torsdag etter tre dager med markert oppgang. DNB og Norsk Hydro var blant aksjene som trakk ned.

Etter en kraftig oppgang for oljerelatert sektor denne uken, bidro svakere oljepris det seneste døgnet til en nedgang for oljerelaterte aksjer torsdag. Statoil var ned 3,3 prosent.

Norsk Hydro falt 2,5 prosent torsdag. Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets tror nedgangen er primært er knyttet til den generelle utviklingen i markedet. Hun viser til at Hydro-aksjen har hatt en veldig sterk oppgang de seneste dagene uten at aluminiumprisene har fulgt etter, og tror vi nå ser en korreksjon.

- Olje- og oljeserviceaksjene har jo også steget mye den siste tiden, men det har vært en følge av en oljeprisoppgang. Det har ikke vært noen tilsvarende prisoppgang for aluminium, sier Gjøen.

Spent før Alcoa

I kveld legger Alcoa frem kvartalsrapporten sin for tredje kvartal. Alcoa regnes som det selskapet som er mest sammenlignbart med Hydro og nyheter derfra kan dermed fungere som en trigger også for Hydro-kursen.

DNB Markets skriver i en oppdatering torsdag at for Hydros del vil i første rekke konkurrentens syn på etterspørsel og priser fremover kunne være avgjørende.

Anne Gjøen synes det også vil være interessant å se om primæraluminiumdivisjonen til Alcoa vil rapportere negative resultater. I så fall tror hun det kan komme kommentarer rundt utsiktene for kutt i aluminiumproduksjonen.

- Kutt i produksjonen utenfor Kina ser ut som det er det eneste som kan skape litt bedre markedsbalanse på kort sikt, sier hun.

Alcoa har dessuten tidligere annonsert at selskapet skal splittes i to deler - oppstrøm aluminiumsvirksomhet og virksomhet mot midt- og nedstrøm - som vil arbeide med videreforedling og ferdigvare.

«Detaljene i transaksjonen er ikke kjent og planer for gjennomføringen vil dermed også kunne påvirke reaksjonen i aksjen», heter det i oppdateringen fra DNB Markets.

Fondsfinans nedjusterer dessuten kursmålet på Norsk Hydro til 40 kroner fra 45 kroner torsdag. Meglerhuset, som beholder kjøpsanbefaling på Hydro, kutter aluminiumprisestimatet med 10 prosent som følge av noe svakere etterspørsel.

«Kinesiske handelstall har de seneste månedene falt dramatisk og produksjonstakten har avtatt noe. Vi ser begrenset nedside til aluminiumpriser som følge av rekordhøye kontantkostnader for marginale produsenter», heter det.

Norsk Hydro endte på kurs 31,10 kroner, omsatt for 331 millioner kroner.

DNB falt 1,5 prosent torsdag, etter å ha steget nesten fem prosent onsdag. Analytiker Joakim Svingen i Arctic Securities mener nedgangen skyldes generelle markedssvingninger og ikke selskapsspesifikke nyheter.

- Aksjen følger jo gjerne indeksen. DNB-aksjen var opp mer enn indeksen i går, og er litt mer ned enn den i dag. Dette er naturlige markedssvingninger, sier DNB-analytikeren.

DNB Markets er ned 2,8 prosent til 119,30 kroner, omsatt for 149 millioner kroner.

Ser høyere oljepriser

DNB Markets' oljeanalytiker, Torbjørn Kjus, venter at oljeprisene skal videre opp. Meglerhuset venter en oljepris på 60 dollar fatet i fjerdekvartal.

Hoved-katalysatoren for dette mener Kjus er fallende amerikansk oljeproduksjon og rekordstore investeringskutt i oljeindustrien.

- Ved nåværende riggtelling ser det ikke mulig ut å holde produksjonen oppe. Vi ser også at det har vært opprevideringer av etterspørselen fra IEA sin side de seneste ti måneder og nedrevidering av tilbuds-siden, sier han til TDN Finans.

- Dette i kombinasjon med lav reservekapasitet og økende geopolitisk risiko gjør at vi tror på noe høyere priser fremover, sier Kjus.

Den økonomiske utviklingen i Venezuela kan få effekt for markedet, ifølge Kjus. Tall fra Det internasjonale valutafondet (IEA) viser at inflasjonen er 156 prosent i år, og ventes å stige til over 200 prosent i 2016, samtidig som økonomien krymper med ti prosent i 2015, ifølge ham.

- Dette representerer selvsagt stor risiko for sosiale uroligheter i en av verdens største oljeprodusenter. Men det blir nok vanskelig å komme mye høyere enn 60 dollar på en stund. Dersom vi kommer opp på over 60 dollar så er amerikanske oljeprodusenter underhedget og da vil de selge. Dette vil i så fall gi et tak i markedsprisen en periode, sier han.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,34 prosent til 614,66 poeng, omsatt for 4,2 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.