Sveriges regjering og opposisjonen er blitt enig om en 21 punkter lang flyktningavtale. Blant annet skal kommunene tvinges til å bosette flyktninger.

Sverigedemokraterna har ikke deltatt i samtalene. Vänsterpartiet deltok, men har valgt å ikke være med på avtalen som nå er inngått mellom Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet Liberalerna og Kristdemokraterna.

– Det handler om 21 konkrete punkter rundt en lang rekke spørsmål. Vi har kommet lenger enn hva mange trodde at vi skulle gjøre. Kanskje litt lengre enn hva vi selv også trodde, sier justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson.

Han trekker fram at kommuner må dele på ansvaret ved at regjeringen krever at de tar imot flyktninger. Som kompensasjon får kommunene tilført mer penger. Regjeringen må ta opp et lån på 10 milliarder kroner for å finansiere planen.

Midlertidig oppholdstillatelse i stedet for permanent opphold for flyktninger, samt skjerpede forsørgelseskrav, er blant tiltakene. Asylsøknader skal behandles raskere, og personer som har fått vedtak om utvisning, skal sendes ut av landet fortere slik at det blir frigjort boliger til dem som venter på bosetting.

Partene er også enige om å etablere flere skoleplasser, blant annet ved å åpne for mer fjernundervisning, flere lærere skal utdannes, og det skal bli lettere å komme ut i jobb.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.