For første gang på over ett år har det sørkoreanske elektronikkselskapet Samsung Electronics klart å øke omsetningen og resultatet.

Omsetningen økte med ni prosent til 51700 milliarder won (387 mrd. kroner) i siste kvartal og driftsresultatet steg med 82 prosent til 7400 milliarder won (55,5 mrd. kroner).

Aksjekursen i selskapet, som er størst ved Soul-børsen, steg med 6,5 prosent ved børsåpning, men ligger 1,9 prosent høyere ved 6-tiden norsk tid.

 

Kostbare tabber

Samsung hadde gitt markedet et lite forvarsel om at de ville få en bedring i kvartalsresultatet tidligere i oktober. På torsdag morgen ble resultatene fremlagt av et selskap som fremstår som mer ydmykt og villig til å lytte på aksjonærer enn tidligere.

Konkurransen fra kinesiske selskaper har kommet overraskende på Samsung. Etter å ha knust veletablerte konkurrenter som Nokia og Motorola trodde Samsung at de kunne benytte samme strategi overfor de kinesiske selskapene.

Det ble en kostbar tabbe. Samsung har sett markedsandelen falle i smarttelefonmarkedet fra 32 prosent til 23 prosent på under to år. Driftsmarginen fra salg av smarttelefoner er på under 10 prosent - mot over 30 prosent for Apple.

Kinesiske konkurrenter er villige til å ta tap for å kapre markedsandeler. Xiaomi hadde en driftsmargin på 1,8 prosent i 2013.

Samsung svarte på den kinesiske lavpriskonkurransen med å lansere produkter i alle priskategorier for å konkurrere med kinesiske selskaper. Dette gikk ut over merkenavnet Samsung, omsetningen og driftsmarginene.

- Samsung har endelig fått positiv vekst i smarttelefonmarkedet for første gang på seks kvartaler. Smarttelefondivisjonen er på vei opp igjen. Veksten er drevet av utvalgte priskutt og attraktive nye modeller som Galaxy Note 5, A8 og J5-modellene, skriver direktør Neil Mawston hos Strategy Analytics i en markedsrapport på smarttelefonmarkedet for tredje kvartal.

 

Blidgjør aksjonærer

Småaksjonærer har lenge klaget over at de ikke har innflytelse i selskapet som er kontrollert av Lee-familien. Nå vil Samsung foreta tilbakekjøp av aksjer på 85 milliarder kroner. De har reserver på over 420 milliarder kroner i bakhånd.

- Det var ikke forventet et aggressivt tilbakekjøp av aksjer. Selskapet måtte reagere på krav fra investorer. Dette trekket viser at Samsung prøver å gi aksjonæravkastning på linje med hva som er vanlig hos de internasjonale konkurrentene, sier analytiker Greg Roh hos HMC Investment Securities i Seoul til Bloomberg.

Samsung er fortsatt størst på verdensbasis med en markedsandel på 23,7 prosent etter at de solgte 83,8 millioner smarttelefoner. Dette er over fem millioner flere telefoner enn i samme kvartal i fjor. Samsung har prøvd å lokke til seg Iphone-brukere med subsidierte modeller.

 

Kinesere sliter i markedet

Det samlede smarttelefonmarkedet fikk en vekst på 9,5 prosent i kvartalet. Dette er den svakeste veksten i mobiltelefonmarkedet siden finanskrisen i 2009. Hovedårsaken er at markedet er mettet i USA, Europa og Kina og de fleste har egne smarttelefoner.

Apple solgte nesten ni millioner flere smarttelefoner i forrige kvartal og økte markedsandelen fra 12,2 til 13,6 prosent. På de neste tre plassene følger de kinesiske selskapene Huawei, Lenovo og Xiaomi som har mellom fem og 7,5 prosent hver.

Xiaomi, som var fjorårets komet, har sett at markedsandelen har falt fra 5,6 til fem prosent og ligger på femteplass over verdens største smarttelefonprodusenter. Lenovo har overtatt merkenavnet til den amerikanske mobiltelefonpioneren Motorola.

- Både Lenovo og Xiaomi sliter med å ta markedsandeler i det hurtigvoksende 4G-markedet. De blir straffet av Huawei og et gjenoppvåknet Samsung, sier direktør Linda Sui hos Strategy Analytics.

 

Lover stabil vekst

Kinas statsminister Li Keqiang forventer at landets økonomi vil få en vekst på over 6,5 prosent årlig de neste fem årene. Han kom med løftet under et lukket møte med kommunistpartimedlemmer den 23. oktober, ifølge lekkasjer til Bloomberg.

Dette målet er 0,5 prosentpoeng lavere enn i den siste femårsperioden, men betydelig høyere enn hva Kina-økonomer i internasjonale finansinstitusjoner har spådd.

- Det virker som at statsminister Li sender et signal om at regjeringen vil senke vekstmålet til 6,5 prosent. Dette målet er fortsatt en utfordring. Et mål på mellom fem og seks prosent er mer gjennomførbart, sier Kina-økonom Le Xia hos Banco Bilbao Vizcaya Argentaria i Hong Kong til Bloomberg.

 

Markedene

Investorer i de asiatiske aksjemarkedene venter på en avgjørelse fra den japanske sentralbanken for å se om de vil øke kjøpene av japanske statspapirer som en del av kvantitative lettelser.

Det spekuleres i om de årlige kjøpene vil bli økt fra 80000 milliarder yen til 100000 milliarder yen (7100 mrd. kroner). Overraskende sterke industristatistikker for september kan gjøre at den japanske sentralbanken velger å avvente noen måneder.

Det kom også uklare signaler fra den amerikanske sentralbanken på onsdag kveld som enkelte tolker som at det er økt sannsynlighet for en renteøkning i desember.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.