Tirsdag legger Finanstilsynet frem rapporten «Finansielle utviklingstrekk 2015», som blant annet tar for seg mulige konsekvenser av fallet i oljepris for norske banker.

Her beskrives tre utviklingstrekk i norsk økonomi: Svakere vekst, høy gjeld i husholdningene og faren for ubalanser i eiendomsmarkedene.

Ifølge tilsynsdirektør Morten Baltzersen burde dette tilsi at bankene begrenser utbetalinger av utbytte til eierne. Nå er det først og fremst viktig at bankene fortsatt bedrer sin soliditet «slik at de er i stand til å yte kreditt til kredittverdige kunder i dårligere tider», mener han.

Hvis ikke kan den norske nedgangen bli forsterket av kredittørke, advarer Baltzersen.

- Bankene må benytte en vesentlig del av overskuddene til å øke den rene kjernekapitaldekningen. Dette forutsetter moderate utbyttebetalinger, sier han.

Har begynt å stramme inn

Bankene ønsker seg på sin side mindre strenge kapitalkrav.

De siste ukene har DNB og andre norske banker varslet kutt i utlån, særlig i bedriftsmarkedet. Forklaringen er svakere aktivitet i norsk økonomi og strengere kapitalkrav for norske banker.

Leder Morten Berge i Bedriftsforbundet sier til DN i tirsdagens utgave at bankene burde få reduserte kapitalkrav bak utlån til små og mellomstore bedrifter, en såkalt smb-rabatt, slik blant annet svenske banker har.

Baltzersen sa i debatten sist uke at en kopi av svenske kapitalkrav er «feil vei å gå», noe som får Berge til å reagere.

- Jeg opplever at Finanstilsynet har for vane å stramme til idet norsk økonomi går inn i en krevende periode, sier han til DN.

Advarer om omslag

Under tirsdagens pressekonferanse påpeker Baltzersen at lønnsomheten i bankene har vært god i årene etter finanskrisen, med fortsatt lave mislighold og utlånstap.

Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen. FOTO: Aleksander Nordahl
Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen. FOTO: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
Ifølge Finanstilsynet må norske banker forventes å få «noe økte tap og redusert inntjening» dersom omslaget i  norsk økonomi blir moderat.

Baltzersen understreker samtidig viktigheten av at bankene fortsetter å bygge buffere.

- Ved et kraftig tilbakeslag som rammer norsk økonomi bredt, kan imidlertid bankene bli påført betydelig tap på flere deler av utlånsporteføljen, sier Baltzersen.

- Ingen krise

Finanstilsynet publiserer ikke egne prognoser for utvilklingen i norsk økonomi. Under tirsdagens pressekonferanse viste Baltzersen riktignok til at nedturen i olje- og gassektoren får stadig større ringvirkninger.

- Det er ingen krise i norsk økonomi. Det forventes noe lavere vekst i år og neste år, men at den etter hvert vil ta seg opp igjen, sier tilsynsdirektøren.

- Vi må riktignok ta høyde for at tilbakeslaget kan bli større, tilføyde han.

Mandag formiddag publiserte Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, rapporten Economic outlook. Her varsler de Paris-baserte økonomene tiltagende vekst i norsk økonomi og klart høyere vekst enn sentralbanksjef Øystein Olsen har spådd.

Ifølge OECDs prognoser vil veksten i norsk fastlandsøkonomi (bnp Fastlands-Norge) øke fra beskjedne 1,3 prosent i år til 1,6 prosent neste år til 2,2 prosent i 2017.

Norges Bank venter til sammenligning at veksten blir på beskjedne 1,3 prosent også neste år, økende til to prosent i 2017.

OECD tror arbeidsledigheten (slik den måles i arbeidskraftundersøkelsen) vil øke fra 4,3 prosent i år til 4,5 neste år, før den går ned igjen i 2017. Ledighetsprognosene er rimelig i tråd med hva Norges Bank ser for seg.

Les også:

Frykter reprise av oljekrisen på 70-tallet

Skjønnhetstopp måtte gå

Asia i dag: Gjeldsfest i fremvoksende land  

Se DNtv: De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene
Kaffesmakerne Roger Wilhelmsen og Tore Flåten hos Joh. Johannson Kaffe blir aldri lei den sorte drikken.
02:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.