Svekkelsen i de asiatiske økonomiene blir sett på som en strukturelt problem. Landene er blitt for avhengige av Kina - hvor det har gått raskt i svingene i mange år.

Nå er banker og finansinstitusjoner over hele verden i ferd med å oppdatere prognoser for 2016. Utviklingen i verdens to største økonomier vil påvirke utviklingen i fremvoksende markeder mer enn på flere år, fastslås det.

Stormfullt hav

Den japanske finansinstitusjonen Nomura er klar i sine vurderingen av Asia ved inngangen til 2016.

«Det er stormfullt hav i møte», skriver Nomura, ledet av Rob Subbaraman og et team fagøkonomer.

Den økonomiske veksten utenfor Japan forventes å falle i 2016 til 5,7 prosent.

«Svekkelsen i Asia virker å være strukturell. Til tross for halveringen av oljeprisene og renter som enten er, eller like ved, rekordlave nivåer i de fleste land, har trendveksten i de asiatiske økonomiene utenfor Japan svekket seg for femte år på rad», skriver Nomura.

Nomura har sammenlignet vekststatistikker de siste 20 årene for Asia.

«Vi spår at Asia (utenfor Japan) vil se en svekkelse i veksten til 5,7 prosent i 2016. Dette vil bli den svakeste veksten siden 1998 og den ikke ubetydelige risikoen som ligger i en mulig kredittkrise», ifølge Nomura.

Møter motvind

Den japanske finansinstitusjonen mener de fremvoksende økonomiene i Asia møter betydelig motvind.

Den sterkeste motvinden kommer fra Kina, demografiske utfordringer i form av en eldrebølge og høy gjeldsoppbygging fra Kina og Sør-Korea til Sørøst-Asia.

Situasjonen i Kina blir sett på som alvorlig etter mange år med svært høy aktivitet, overkapasitet i nøkkelsektorer, eiendomskrise og børskollaps i sommer. Myndighetene prøver å endre den økonomiske modellen med reformer.

Det har gått raskt i svingene i mange år.

«Det lukter svidd gummi i Kina. Det er alvorlig overkapasitet i eiendomssektoren og oppstrømindustrien, gjeldsoppbygging, lavere avkastning på kapital og en fallende yrkesaktiv befolkning. Alt dette slår inn samtidig og presser ned den kinesiske økonomien», konkluderer Nomura.

Nomura tror den økonomiske veksten i Kina vil havne på 5,8 prosent i 2016. Dette er 0,7 prosentpoeng lavere enn myndighetenes løfter om en årlig økonomisk vekst på 6,5 prosent frem til 2021.

- Den investeringsstyrte nedgangen i Kina skader resten av Asia uforholdsmessig mer enn andre regioner. Dette skyldes rett og slett at handelen og de økonomiske forbindelsene er mye tettere enn andre steder», skriver Nomura.

Gjeldsfrykt

I Kina er gjelden ble gjelden mer enn firedoblet fra 2009 til 2013. I Malaysia, Sør-Korea og Thailand har forbrukergjelden bygd seg opp kraftig de siste årene.

«Vi tror at Asias økonomiske syklus med høy gjeldsbyrde, høye eiendomspriser er i et stadium hvor de negative bivirkningene vil slå til for fullt. Dette ser vi blant annet i form av økende gjeldsbetjeningskostnader, feilallokering av kapital og lavere produktivitet», advarer Nomura.

Asias økonomer er mer sårbare enn andre fremvoksende økonomier.

«Asia er i gjennomsnitt over fire ganger med utsatt for finansielle ubalanser og to ganger mer eksponert mot Kina enn andre store fremvoksende økonomier», skriver Nomura-teamet.

Den kommende renteøkningen i USA forventes å svekke de asiatiske valutaene i 2016.

«Renteøkningen fra Fed øker den allerede betydelige risikoen for en kredittkrise i regionen», mener Nomura.

De asiatiske aksjemarkedene forventes imidlertid å få en oppgang på åtte prosent i 2016.

India, Filippinene og Kina vil sørge for den høyeste økonomiske veksten i Asia i 2016. Singapore, Thailand, Taiwan, Sør-Korea og Hong Kong vil alle få en økonomisk på 2,5 prosent eller lavere.

Markedene

De fleste asiatiske aksjemarkedene har falt på torsdag formiddag. Unntaket er de børsene i Shanghai og Shenzhen hvor kinesiske myndigheter lover å gjennomføre reformer i aksjemarkedet, blant annet på hvordan emisjoner og nye børsnoteringer skal gjennomføres.

Det ble innført full stopp på nye børsnoteringer og emisjoner i sommer da børsene kollapset. Over 650 selskaper har søkt om børsnotering ved børsene i Shanghai og Shenzhen.

Ifølge Wall Street Journal vil nye reguleringer bli innført i mars neste år og disse vil trå i kraft fra mai måned.

DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa de neste timene. Følg oss på DN Direkte.

Les også:

Sjeføkonom: Kan bli en massiv krone-styrkelse

Se DNtv: Løpervennlig lunsj #winningfood

Winning food 2: Lun rødbetsalat på en seng av ruccola
Profesjonell løper Ingvill Måkestad Bovim og komiker og treningsentusiast Nils-Ingar Aadne lager rødbetsalat.
04:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.