Statoil gir ikke Aker Solutions og Fabricom nye hovedleverandørkontrakter for vedlikeholds- og modifikasjonstjenester.

Avgjørelsen kommer etter en helhetsvurdering av mulighet for høyere effektivitet, produksjon og reduksjon av kostnader, sier mediekontakt for teknologi, prosjekter og boring Ola Anders Skauby i Statoil til TDN Finans tirsdag.

Statoil tildelte tirsdag vedlikeholds- og modifikasjonsavtaler for 24 milliarder kroner for selskapets installasjoner på norsk sokkel og til landanleggene Sture, Kollsnes Kårstø og Melkøya til Aibel, Apply Sørco, Reinertsen og Wood Group Mustang Norway.

Gjenværende opsjoner i eksisterende V&M-avtaler blir ikke utøvd.

- Det var Aker Solutions og Fabricom hadde opsjoner på forlengelse av sine avtaler i tillegg til Aibel, Apply Sørco og Reinertsen. Wood Group Mustang Norway er ny, sier han.

- Helhetsvurdering

Grunnen til at Akers Solutions og Fabricom ikke får fornyet tillit som hovedleverandører skyldes en «helhetsvurdering».

- Et mål for oss var å få en endring i hvordan arbeidet skal utføres. Bransjen og industrien er i en tid med behov for effektivisering og endring, sier han.

I dette ligger behov for høyere effektivitet og produksjon og reduksjon av kostnader, utdyper Skauby.

Kontraktene for hovedleverandørene av vedlikehold- og modifikasjon (V&M) har varighet på seks år med en opsjon på fire nye år har en verdi på 24 milliarder kroner.

Hemmelig prisforskjell

Statoil ønsker ikke å utdype hva som er forskjellen i pris fra tidligere rammeavtaler.

På spørsmål om det er noe å konkurrere om i dagens marked utover rammeavtalene svarer Skauby:

- Det vil fortsatt være prosjekter, men dette gjenspeiler blant annet at vi har sett at det er noe lavere aktivitetsnivå innenfor noen områder. Så er det også sånn at hvor mye arbeid som settes ut i ganske stor grad kan påvirkes av leverandørene selv i form av gode prestasjoner og bevist evne til å forbedre seg kontinuerlig. Det vil kunne øke tildelingene, sier han.

DN har vært i kontakt med Aker Solutions, som ikke ønsker å kommentere saken nå. Kommunikasjonssjef Bunny Nooryani opplyser at det om kort tid vil bli sendt ut en pressemelding.

- Negativt

At Aker Solutions ikke var blant selskapene som ble tildelt en hovedleverandøravtale for MMO-tjenester fra Statoil er svært negativt for selskapet.

Det skriver DNB Markets, Handelsbanken Capital Markets og Pareto Securities i oppdateringer tirsdag.

Pareto Securities venter at selskapet må foreta ytterligere kapasitetstilpasninger innen MMO-virksomheten etter dette.

Meglerhuset ser også lavere marginer og viser til at Norge er primærmarkedet for Aker Solutions' MMO-virksomhet og at arbeid for Statoil utgjør om lag 50 prosent av porteføljen.

Pareto støttes av DNB Market som beskriver den manglende tildelingen som «signifikant negativt».

Handelsbanken Capital Markets viser til at kontraktene som ble annonsert i dag erstatter kontrakter med verdi på til sammen 49 milliarder dollar tildelt i juni 2010, men presiserer at dagens tildeling på 24 milliarder til hovedleverandørene ikke inkluderer verdien til de «mer komplekse konkurranseavtalene».

Den eksisterende kontrakten har generert årlig 1,1 milliarder kroner i omsetning for Aker Solutions, tilsvarende om lag fire prosent av totalt omsetningsestimat for 2017 og tolv prosent av MMO-virksomhetens omsetning, skriver meglerhuset.

«Men sannsynligheten for at selskapet vinner noen av konkurranseavtalene demper effekten noe», skriver Handelsbanken, som understreker at aktivitetsfallet kan medføre overkapasitet i MMO-virksomheten og samtidig påvirke marginene.

 

Les også: VG: Jon Georg Dale blir ny landbruksminister

Statoil tildeler avtaler for 24 milliarder kroner

Atea politianmelder tidligere salgsdirektør

 

Se også:

Tilpasser språkopplæringen til morsmålet ditt:

Tilpasser språkopplæringen til morsmålet ditt
Hva som er vanskelig når du skal lære deg norsk, vil være forskjellig for en franskmann og en kineser. Takket være et språkkart forsket frem ved NTNU i Trondheim, har Sounds Good utviklet en språklærings-app som vet akkurat hvilke lyder du bør lære.
01:24
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.