Mannen som skapte Ziggy Stardust på begynnelsen av 1970-tallet og skiftet stilretninger oftere enn rockestjerner skiftet ledsagere, døde søndag av kreft. David Bowie ble 69 år på fredag. Samme dag ga han ut platen «Blackstar».

«Mer enn markedet»

- David Bowies bortgang beveger meg mer enn markedets fall. Det skylder at det ene skjer kun en gang, mens det andre skjer hele tiden, sier Øystein Dørum (53), sjeføkonom i DNB Markets.

Den musikkinteresserte sjeføkonomen har selv sett artisten to ganger på scenen.

- Første gang var i 1983 i Göteborg og andre gang var på Norwegian Wood hvor en norsk fan kastet en kjærlighet på pinne og traff David Bowie i øyet.

- David Bowies bortgang beveger meg mer enn markedets fall, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.
- David Bowies bortgang beveger meg mer enn markedets fall, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.
 

- Hva er ditt forhold til Bowie?

- Jeg har et passe varmt forhold til ham. Liker noen album som «Heroes», «Low», «Ziggy Stardust», «Young Americans» og «Let's Dance». Mye av det han ga ut på 1990-tallet og senere var enten dårlig eller veldig krevende. Den siste platen har jo fått veldig god kritikk. Tydelig at han visste at dette var hans testamente og siste plate, sier Dørum.

- Hva er dagens Bowie-låt?

- Det blir «Heroes». Den har noe oppløftet over seg, sier Dørum.

«Blir sjokkert»

Kredittanalytiker Pål Ringholm (49) i Swedbank fikk nyheten om Bowies død på morgenmøtet.

- Blir bare så sjokkert. Fredag hørte jeg på hans siste plate. Syntes det var veldig bra saker med en litt mørk undertone. Søndag så jeg videoen «Lazarus» fra albumet, og den var enda mørkere. Ble veldig overrasket over nyheten om hans bortgang, sier Ringholm, som understreker at Bowies død var viktigere enn markedets utvikling på mandag.

Ble veldig overrasket over nyheten om hans bortgang, sier kredittanalytiker Pål Ringholm.Foto:
Ble veldig overrasket over nyheten om hans bortgang, sier kredittanalytiker Pål Ringholm.Foto: (Foto: Dagens Næringsliv)
 

Ringholm er kjent for sin musikksmak – progrock fra 1970-tallet. En musikkgren David Bowie ikke befant seg i, men utforsket musikken ved å benytte en av progrockens ypperste gitarister, Robert Fripp fra blant annet King Crimson, på platene «Heroes» og «Scary Monsters».

 -Jeg har vært på David Bowie-konsernet på 1990-tallet i Oslo. Selv liker jeg best de eldste platene med ham best som «Ziggy Stardust»

- Hva er din yndlingslåt av Bowie?

- Vet ikke. Har nettopp lastet ned en «Best of» album fra Tidal. Jeg er jo analytiker. Har ikke helt bestemt meg ennå, sier Ringholm.

«Oppdaget ham tidlig»¨

Mobilsjefen for merkevarene One Call og My Call og konserndirektør i TeliaSonera Norge, Øistein Eriksen (62), takker sin gamle studiekamerat Tom Colbjørnsen for at han oppdaget David Bowie.

- Bowie var nyskapende, utfordrende og lite forutsigbar, sier Mobilsjefen for merkevarene One Call og My Call og konserndirektør i TeliaSonera Norge, Øistein Eriksen.Foto:
- Bowie var nyskapende, utfordrende og lite forutsigbar, sier Mobilsjefen for merkevarene One Call og My Call og konserndirektør i TeliaSonera Norge, Øistein Eriksen.Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
 

- Vi fanget opp David Bowie og oppdaget ham tidlig med platen «Space Oddity» (utgitt 1969 red. anm) – to år før gjennombruddet med «Ziggy Stardust». Tom og jeg kjøpte plater sammen da vi studerte i Bergen på den tiden. Jeg syntes Bowie var en utrolig interessant artist. Han overrasket stadig, og man visste ikke hvor man hadde ham. Han var nyskapende, utfordrende og lite forutsigbar.

- Hva er din favorittlåt med Bowie?

- Det er «Space Oddity» hvor han synger om «Major Tom». Jeg vil spille den høyt i bilen, sier Eriksen.

«Vært en trendsetter»

Tom Colbjørnsen (64), professor i ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, er ikke tvil hva som er mandagens viktigste nyhet.

- Min yndlingsplate av Bowie er «Honky Dory». Har vinylutgave med laminert cover. Den betalte jeg blodpris for, sier professor Tom Colbjørnsen (64)  i ledelse og organisasjon ved handelshøyskolen BI .
- Min yndlingsplate av Bowie er «Honky Dory». Har vinylutgave med laminert cover. Den betalte jeg blodpris for, sier professor Tom Colbjørnsen (64)  i ledelse og organisasjon ved handelshøyskolen BI .
 

- Ingen tvil om at det i dag er David Bowies bortgang. Han har vært en trendsetter og betydd veldig mye i rockemusikken. Også har han evnte å fornye seg i motsetning til mange eldre band og artister som reiser rundt med gamle sanger om igjen, som DeLillos synger om, sier Colbjørnsen.

Selv fikk han ikke hatt gleden av å se Bowie opptre.

- Men jeg har fortsatt gleden av høre på platene hans, som jeg aldri blir lei av. Selv setter jeg Bowie-perioden fra 1969 til og med 1976. Min yndlingsplate av Bowie er «Honky Dory». Har vinylutgave med laminert cover. Den betalte jeg blodpris for.

- Hva betalte du for platen?

- Man må opp i mellom 4000 og 5000 for en lik utgave.

- Hva er din yndlingslåt av Bowie» ?

- «Changes» fra «Hunky Dory».

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også om:

Bostyrer skrotet hele hytteinventaret

- Jeg har vært i forfall noen måneder

 

Se også DNTV: David Bowie (69) er død

David Bowie (69) er død
Plata Blackstar ble gitt ut på artistens 69-årsdag, som også ble hans siste. Bowie har gitt ut musikk i 50 år og står bak en lang rekke store hits.
01:18
Publisert: