Obamas spesialutsending for Arktis, Robert Papp, holdt åpningstalen under den viktige konferansen Arctic Frontiers i Tromsø mandag. Han understreket at President Barack Obama har økt fokuset på Arktis og nordområdene i sine presidentperioder, og at det viktigste for Obama i nord nå er arbeidet mot klimaendringene.

– Arktis er topp prioritet for USA. Obama dro tre dager til Alaska og så med egne øyne klimaendringene i Arktis, der oppvarmingen går to-tre ganger fortere enn i resten av verden, sa Papp mens han viste bilder av Obama foran smeltende isfjell i Alaska.

Mindre oljeboring

Robert Papp var leder for den amerikanske kystvakten, før han i fjor tok over som leder for det amerikanske formannskapet i Arktisk Råd. Han sier oljeutslipp fra tankere ikke er akseptabelt i den sårbare naturen i nord, og at oljeaktiviteten for tiden er på vei ned i de arktiske områdene i USA.

– De lave oljeprisene gjør det mindre lønnsomt å bore etter olje i nord, og det har ført til mindre interesse i å utvinne olje i Arktis, sier Papp.

I fjor høst kunngjorde Shell at de stanser letingen i områdene Chukchi og Beaufort etter å ha brukt rundt 56 milliarder kroner på å utforske de arktiske områdene. Selskapet oppgir skuffende resultater og usikkerhet om fremtidige reguleringer som grunn for at det gir seg.

– I lys av Shells avgjørelse, arealene som allerede er gjort tilgjengelige og forholdene i markedet, er det ikke fornuftig å forberede adgang til nye områder i Arktis det neste halvannet året, opplyste det amerikanske innenriksdepartementet.

Balansegang

USAs beslutning om å stanse tildeling av nye konsesjoner for oljeleting i Arktis, innebærer at sjansen for fremtidig oljevirksomhet utenfor kysten nord for Alaska er betydelig redusert. På spørsmål om Obama er forsiktig med tanke på oljeaktivitet i Arktis, svarer Papp at Obama er balansert.

– President Obama er balansert i sitt syn på oljeutvinning i Arktis. Både oljeindustrien og miljøvernerne har kritisert Obama, og hvis du er kritisert fra begge sider, tror jeg Presidenten gjør en god jobb, sier Papp. Han forteller at president Obamas fokus på Arktis først og fremst er klimaendringer.

– Isbreene som smelter er viktige eksempler på klimaendringene i Arktis, som er viktig for Presidenten å vise frem for det amerikanske folk, slik at vi kan gjøre noe med denne utfordringen, sier Papp, som mener USAs tidligere fokus i nordområdene på kald krig og nasjonal sikkerhet nå er erstattet av et hovedfokus i Arktis på klimaendringer.

Anderledes i Norge

Samfunnskontakt Geir Seljeseth i Norsk Olje & Gass er en av flere fra den norske oljeindustrien som deltar på konferansen, som samler vel 1000 deltagere fra hele verden til en ukes diskusjon om bærekraftig utvikling i Arktis. Seljeseth mener man ikke kan sammenligne de to landene.

- Det er helt andre fysiske betingelser for oljeaktivitet i den amerikanske delen av Arktis enn i norsk del av Arktis, sier Seljeseth, som legger til at oljeselskapene den siste tiden har vist økt interesse for de nye åpnede leteområdene i norsk del av Barentshavet.

Konferansen Arctic Frontiers i Tromsø samler om lag 1000 politikere, forskere og forretningsfolk fra hele verden for å diskutere bærekraftig utvikling i Arktis.

Innkaller til "krisemøte" om norsk økonomi

Oljeprisen faller etter kjemperally  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.