- Det er viktig at det er forutsigbart for bonden hva den offentlige erstatningsordningen omfatter. Med ny forskrift, og de klargjøringene som nå blir gjort, vil tapene for de som får påvist MRSA bli mindre, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale i en pressemelding. Landbruksdirektoratet sender nå på høring et nytt forslag til forskrift om erstatning.  Sammenliknet med gjeldende forskrift, blir satsene for erstatning for dyr økt med rundt 20 prosent, ifølge departementet. Det blir også lagt opp til mer godtgjøring for egeninnsats i arbeidet med smittesanering.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale vil minske tapene for bønder som må slakte MRSA-infiserte svin. Foto:
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale vil minske tapene for bønder som må slakte MRSA-infiserte svin. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
 

 

Ikke fornøyde

Svinebøndene har ikke vært fornøyde med ordningene for nedslaktning av besetninger som har fått MRSA slik de har fungert til nå.

- Det var «just in time», for det var begynt å bre seg en frustrasjon i næringen. Jeg tolker disse endringsforslagene som positivt, både i forhold til nivåene og en sterkere samordning blant myndighetene. Så tror jeg ikke siste ord er sagt når det gjelder erstatningsnivåene, sier styreleder Geir Heggheim i avlselskapet Norsvin som er eid av norske svineprodusenter.

Bakterien er ikke farlig for dyrene, men kan gi store plager dersom mennesker som er smittet med MRSA blir syke og trenger antibiotika. Heggheim viser til at sanering av besetningene er noe bøndene gjør for fellesskapets skyld.

- Dette er noe en gjør ene og alene for den norske folkehelsen. Derfor må myndighetene ha virkemidler som står i forhold til ambisjonene, mener Heggheim.

Også Bondelaget er glade for at forskriften endelig kommer på høring, og viser til at den har ligget i departementsskuffen i mer enn ett år.

- At erstatningssatsene for dyr heves med om lag 20 prosent er en bedring. Det er også en betraktelig heving av godtgjøring for egeninnsats, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag i en kommentar. Han vil nå lese høringsforslaget nøye.

Erstatningen dekker ikke alt

Erstatningsforskriften dekker ikke avbruddstapet som oppstår ved at bøndene må kjøpe inn og ale opp nye dyr, kun nedslakting, sanering og andre nøvendige tiltak. Heggheim mener at kompensasjonsforskriften som skal dekke selve inntektsavbruddet også må bli bedre.

-Forskriften dekker i dag bare 20 prosent av det reelle tapet, sier Heggheim.

Han viser til at et vanlig familiebruk som må sanere på grunn av MRSA kan få et avbruddstap i størrelsesorden 1,5 - 2 millioner kroner.

 

Les også:

Frykter økt resistens dnPlus

Rettsmaraton mot Ihus dnPlus

Se DN Tv: Holmenkollmarsjen er flyttet til nasjonalanlegget

Holmenkollmarsjen er flyttet til nasjonalanlegget
Se de tøffe bakkene som venter årets deltakere etter at rennet ble flyttet til nasjonalanlegget i Holmenkollen på grunn av dårlige forhold i marka.
01:09
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.