Telenor gikk inn i India i 2009. Selskapet har i dag 42 millioner mobilkunder som alle benytter seg av et såkalt 2G-nettverk, som har begrenset datakapasitet. Telenor er den fjerde største mobiloperatøren i de områdene av India teleselskapet er representert i, noe som har kostet Telenor dyrt. Det samlede resultat før skatt siden oppstarten har vært på minus 11,6 milliarder kroner. Telenor vurderer nå fremtiden i landet.

- Vi holder alle muligheter åpne, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor.

Telenor har i tillegg til driftstap tatt nedskrivninger på 8,1 milliarder på sine investeringer i India.

Dårlig datakapasitet

Ifølge Sigve Brekke er Telenor prisledende i India, og selskapets strategi har vært i det såkalte massemarkedet. Dette segmentet har hittil ikke i stor grad benyttet seg av mobile tjenester utover ringing og sms, noe som også fører til at Telenor tjener lite per kunde. Smarttelefoner blir stadig mer vanlig i India.

- Nå opplever vi at de begynner å etterspørre større datakapasitet, for eksempel for video, sier Brekke.

Problemet til Telenor er at selskapet har begrensede muligheter til å selge mer datatrafikk på det nettverket selskapet har i India per i dag, som er et såkalt 2G-nettverk. For å øke kapasiteten i mobilnettet trengs det andre frekvenser og mer spektrum, ifølge Brekke. Dette er konsesjonsbelagt og må kjøpes av den indiske stat.

«Andre alternativer»

I løpet av våren vil det bli lagt ut nye konsesjoner i India, som kan gi Telenor mer mobilkapasitet. 

«Vi må nå se på det som kommer ut på auksjon er til en sånn pris at vi kan greie å regne hjem lønnsomhet, fastslår Brekke, som etter flere år i India har svært godt kjennskap til den Telenors virksomhet i regionen.

Telenor har ennå ikke fått klarhet i hvilke priser og hvordan auksjonen vil foregå, men mye vil bli avklart i løpet av de neste ukene. 

- Hvis vi ikke greier å sikre oss spektrum på en måte som er lønnsom så, må vi vurdere andre alternativer, sier Brekke.

- Vil det bety å forlate India?

- Jeg vil si det betyr andre alternativer.

- Hva betyr andre alternativer?

- Det betyr andre alternativer, gjentar Brekke.

Auksjonen på nye frekvenser i India skal finne sted i løpet av mai eller juni.

Les også:

Ta penga og løp dnPlus

- Vi lever i en helt annen verden nå

Regnskapssmell på 23 milliarder  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.