To menn på henholdsvis 32 og 31 år er i Oslo tingrett dømt for ID-tyverier og grove bedragerier.

Mennene dømmes til sammen for rundt 25 bedragerier, 14 ID-tyverier og flere tilfeller av dokumentforfalskning.

Misbruk av andres identitet er et økende problem i dagens samfunn, fastlår den ferske dommen.

- Det er interessant og viktig at tingretten følger opp den tidligere rettspraksisen på dette området, sier politiadvokat Camilla Søby ved seksjon for finans- og miljøkriminalitet i Oslo Politidistrikt.

- Dette viser at det ikke er avgjørende hvor økonomisk omfattende en sak er, men antall fornærmede og hvordan identitetskrenkelsene påvirker dem, sier hun.

Søby legger til at politiet er fornøyd med dommen. Mens 32-åringen godtar dommen, vurderer 31-åringen å anke enkelte punkter.

Kriminelt miljø

Forbrytelsene ble begått mellom 2013 og 2015, ifølge dommen. I denne perioden var mennene innom varetektsfengsling, men ble løslatt.

De to mennene ble venner under et tidligere fengselsopphold. Kameratene misbrukte identiteten til en rekke personer og selskaper, deriblant en kjent spill-gründer.

Slik bestilte de reiser og varer på internett, blant annet store mengder med elektronisk utstyr. De lyktes også i å få overlevert verdifulle varer, som en Audi A6 fra en privatperson.

Til sammen er det snakk om beløp i millionklassen.

I tillegg til fengselsstraff og inndragelse av gjenstander, dømmes de to mennene til å betale nesten 130.000 kroner i erstatning til de fornærmede.

Kameratene er ifølge dommen en del av et kriminelt miljø. Mange av ID-kortene, nettadressene og telefonene kan være anvendt også av andre, fastslås det.  

Vekllegger påkjenningen

Retten har vektlagt påkjenningen for de fornærmede og at bedrageriene er pågått over tid. I flere av forholdene har det også vært flere gjerningsmenn involvert.

31-åringen må sone to år og åtte måneder i fengsel. Han vurderer å anke enkelte punkter.

- Han er skuffet over dommen. For eksempel ser man at enkelte identiteter ble misbrukt mens disse to satt varetektsfengslet. Det betyr at flere hadde tilgang til identitetene, sier hans forsvarer Jan Erik Teigum i Advokatfirma Andenæs Aaløkken Veum.

32-åringen er også dømt for oppbevaring av narkotika. Han må sone i fire år og seks måneder, og godtar dommen.

- Min klient har allerede bestemt seg for at han ikke vil anke. Han vil gå rett over på soning og komme seg videre, sier forvarer Espen Wangberg i advokatfirmaet Wangberg.

- Dommen legger stor vekt på medvirkningsrollen, uten at retten har kunne si direkte hvem som er den utførende, og det tar vi til etterretning, tilføyer han.

Les også:

- Man får nesten litt Lehman Brothers-følelsen

Avkastning siden 19. juli 2007: 0,00 prosent  

Se DNtv: Vil bli verdens beste hundekjører

 

Vil bli verdens beste hundekjører
16 hunder, 50 minusgrader og en ensom vei mot toppen. Amund Kokkvoll ofrer både venner og skolegang for å nå målet om å bli verdens beste hundekjører.
02:57
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.