Helt siden Canon revolusjonerte fotografenes hverdag med EOS 5D mkII, har video blitt en stadig viktigere egenskap i et kamera. For hvem vil drasse på et ekstra videokamera, når et systemkamera kan gjøre jobben og levere bedre kvalitet.

Med store bildebrikker og utskiftbar, lyssterk optikk er grunnlaget for høy videokvalitet lagt. Som i nevnte Canon-kamera, med fullformat bildebrikke og et enormt utvalg med lyssterk kvalitetsoptikk. Siden den gang har flere systemkameraer kommet til, med utvidede videofunksjoner, og de siste to årene også med 4K-video.

Som gir fire ganger bedre oppløsning og bedre detaljskarphet enn vanlig HD-video.

Les også: Det aller beste kameraet

Sony er også med i det gode selskap, og satser tungt på 4K-video i alt fra kompaktkameraer til systemkameraer. Men det har ikke alltid vært full klaff, og vi stusset fælt da Sony lanserte a7s. Et lite fullformat systemkamera med ekstrem lysfølsomhet, og 4K-video. Ulempen var bare at man måtte ha en separat 4K-opptaker til 10.000 kr, for å kunne lagre opptakene.

Den tabben har ikke Sony begått på arvtakeren a7s II. Kameraet har den samme ekstreme 12 Mp bildebrikken med opp til 409.600 ISO følsomhet, men har endelig fått intern opptak av 4K-video og lagring på SD-kort.

Det har også fått flere videofunksjoner med tanke på videofotografer der ute, og kombinerer videoprofiler som S-Log3, S-Gamut3 og S-Gamut Cine3, som proffene etterspør. Kameraet kan også skyte HD-video med 120 bilder/s og spille av i silkemyk slow motion. Blant mye annet.

4K-video for proffer

Foruten HD-video med 1920 x 1080/100p punkters oppløsning, lagrer kameraet 4K i 3840 x 2160/25p punkters oppløsning. Med hele 100 Mbps datastrøm, og i XAVC S videoformat. Som gir mye høyere filkvalitet.

Les også: Årets beste kameraer

Integrert bildestabilisator og bedre autofokus

Det har også fått økt antallet fokussensorer til 169, som ga meg mye mer presis fokussporing enn jeg fikk til med forgjengeren a7s. Autofokusen er også merkbart raskere, som er et velkomment tilskudd på a7s II, og den fungerer enda bedre i lite lys enn før (-4 trinn).

Kameraet kan bruke et stort utvalg med optikk, om man bruker en av Sonys objektivadaptere (LA-E3 f.eks.), eller en adapter som passer til Canon-optikk. Sony har også et eget videoobjektiv i PZ 28-135mm zoomen (FE PZ 28-135mm f4 G OSS), som er optimalisert for filmopptak.

Forsvinnende lav bildestøy

Flere piksler og lavere bildestøy har alltid vært en motsetning. Da Sony lanserte a7s i 2014, valgte de en fullformat (24 x 36 mm) bildebrikke med 12 megapiksler. Mens konkurrentene hadde 20 eller 24 Mp bildebrikker. Det ga Sony-kameraet et fortrinn på høy ISO-følsomhet, over 6400 ISO, for eksempel.

For med bare 12 Mp på en så stor flate, kan hver fotosensor gjøres større og dermed mer følsom, fordi større fotosensorer fanger mer lys. Det ga kameraet enestående støyegenskaper opp til 25600 ISO. Bedre enn noe annet kamera på den tiden. Men utviklingen går fort.

 

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.