- Det er det ingen tvil om. Integreringen av flyktningene som er kommet blir dårligere, og det er dette som er virkelig dyrt, sier Venstre-lederen.  Hun mener økte krav til å få permanent opphold og andre innstramminger vil føre til at færre  kommer i jobb og betaler skatt i Norge.

KrFs  Hans Olav Syversen  er enig:

- Vi risikerer å spare på skillingen og la kronene gå, sier KrFs parlamentariske leder.

Les også: Slik skal Listhaug og Solberg bremse flyktingstrømmen

I de første reaksjonene på regjeringens lovproposisjon om tilstramminger i flyktning- og asylpolitikken reagerte også Ap-leder Jonas Gahr Støre på effektene for å få  fjorårets asylsøkerbølge integrert i det norske samfunnet.

- Det er det som er den store utfordringen nå, sier han.

Ikke færre

Regjeringens støttepartier regner heller ikke med at statsråd Sylvi Listhaugs forslag nå vil gi videre reduksjon av tilstrømmingen av asylsøkere til Norge.

- Det kan ikke bli mindre enn null, sier Skei Grande - med henvisning til  ankomsttall på beskjedne 40 til 60 personer i uken siden årsskiftet.

- Jeg  tror nok at grensekontrollen i Europa og ryktene som er spredt om den norske politikken allerede har gjort virkningen.  Så får vi selvsagt se hva som skjer fremover, supplerer Syversen.

Må forhandles

Både støttepartiene KrF og Venstre og den politiske  opposisjonen krever nå justeringer av regjeringens tilstrammingsforslag  under behandlingen i Stortinget. De forventer stort forhandlingsrom.

- Regjeringen har bare kommet oss marginalt i møte utfra debatten etter asylforliket sist november. Jeg er overrasket over at Høyre har gått så langt i å godta Frps politikk. Men denne er det ikke flertall for i Stortinget, sier Venstre-leder Skei Grande. Derfor regner hun med vesentlige endringer etter stortingsforhandlingene som kommer.

- Ellers vil vi fremme våre egne 40 punkter som forslag i Stortinget, sier hun.

Skei Grande reagerer også på  at såvidt mange av regjeringens tilstramminger fremmes som forskriftsendringer.

- Disse gir regjeringen stort tolkningsrom -  utenfor Stortingets kontroll, sier hun.

Støtter endringskrav

-Jeg  hadde forventninger om et regjeringspartiene ville lyttet mer til det de visste er innvendingene her på huset - både i krav til famliliegjenforening og når det gjelder barn som kommer alene, sier Hans Olav Syversen.

KrF misliker spesielt at personer med innvilget flyktningestatus skal måtte vente like lenge som andre for å oppnå famliliegjenforening. Syversen legger vekt på Utlendingsdirektoratets høringsuttalelse om at dette kan føre til  økt asyl-tilstrømming og økte kostnader fordi flere hele familier da kan komme til å reise og melde seg som asylsøkere samtidig.

-Jeg registrerer at Regjeringen  i meget  liten grad har tatt  hensyn til  innspillene i høringsrunden., sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Forslaget om  økt midlertidighet i opphold sammenlignet med det som gjelder i dag er med. Dette er Arbeiderpartiet imot.  Det er blant forslagene som vil hemme integreringen og som samfunnet vil betale dyrt for. Hvordan forslagene som helhet virker for integreringen blir avgjørende, sier Gahr Støre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.