Etter at Asia-krisen rammet Sør-Korea med full styrke på slutten av 1990-tallet klarte storselskaper å reise seg. Samsung og LG slo knockout på de japanske konkurrentene med flatskjermer, smarttelefoner og annen elektronikk som var like bra – og ofte billigere.

Mistet flertallet

Det har lenge vært frustrasjon i det sørkoreanske samfunnet. Det har ulmet under overflaten – særlig hos landets unge som ikke var født da Sør-Korea ble industrialisert mot slutten av forrige århundre. Denne frustrasjonen fikk regjeringspartiet merke under valget på onsdag.

- Vi aksepterer med ydmykhet valgresultatet. Velgerne er skuffet. Vi vil gjenreise oss som et politisk parti som vil kommunisere med velgerne og på den måten vinne deres tillit igjen, sa pressetalsmann Ahn Hyoung-hwan hos det konservative regjeringspartiet Saenuri på en pressekonferanse.

Ifølge meningsmålingene skulle onsdagens valg på en ny nasjonalforsamling bli ren plankekjøring hvor regjeringspartiet ville beholde kontrollen – slik de har gjort de siste 16 årene – og få en majoritet.

I stedet har opposisjonspartiet Minjoo, som ligger til venstre for sentrum på det politiske spektrumet, vunnet 121 av de 300 plassene – flere enn Saenuri.

- Sørkoreanske velgere er sinte. Sinte, unge koreanere påførte Park-regjeringen dommedag på onsdag, sier forsker Oh Jung-gun hos tenketanken Korea Economic Research Institute til Bloomberg.

Brutte løfter

Det var store forventninger da Park Geun-hye ble som landets første kvinnelige president. Hun har ikke innfridd. Forholdet til Nord-Korea er iskaldt og den sørkoreanske økonomien har fått føle den iskalde vinden fra Kina de siste par årene.

Hun har fortsatt stor støtte hos eldre velgere

Den økonomiske veksten forventes å havne på rundt 2,7 prosent i år – lavere enn hva verdensøkonomien forventes å prestere. Sør-Korea hadde i mange år en vekst på godt over fem prosent. Park ble valgt på løftet om å skape en høy økonomisk vekst.

Arbeidsledigheten hos yngre sørkoreanere var på 12,5 prosent i februar og har falt sammenhengende de siste 15 månedene. Denne ledigheten er langt høyere enn i Japan, som Sør-Korea ofte sammenligner seg med.

Forskjellene i Sør-Korea har økt kraftig. En ny undersøkelse fra Det internasjonale pengefondet (IMF) viser at ti prosent av sørkoreanske arbeidere forsyner seg av nesten halvparten av lønningene. Dette er det høyeste nivået i Asia.

Husholdningsgjelden har passert 8500 milliarder kroner. Ikke noe annet land i Asia har en så høy gjeld målt i forhold til inntektene.

Politisk kaos

Selv med en majoritetskontroll over nasjonalforsamlingen har ikke presidenten klart å få gjennomført den økonomiske politikken og reformer slik hun lovte da hun ble valgt i 2012. Det skal avholdes presidentvalg i 2017.

En undersøkelse foretatt av Korea Economic Research Institute viser at det tok i gjennomsnitt 517 dager for nasjonalforsamlingen å godkjenne lovendringer i den siste fireårsperioden.

- Det vil bli en forverring i det politiske kaoset, sier forsker James Kim ved tenketanken Asan Institute for Policy Studies til Wall Street Journal.

20 folkevalgte representanter fra partiet Minjoo etablerte i fjor et nytt parti. Dette partiet har fått rundt 40 representanter i den nye nasjonalforsamlingen, viser foreløpige resultater. Dette partiet ligger til venstre for Minjoo.

- President Parks grep på makten vil trolig svekkes. Valgresultatet viser at trofaste velgere er skuffet over partiet, sier forsker Oh Jung-gun til Bloomberg.

Markedene

Det er en bred børsoppgang over store deler av Asia på torsdag formiddag. En svakere yenkurs støtter opp rundt det japanske aksjemarkedet – spesielt eksportører.

Oljeprisen har falt med vel en prosent i elektronisk handel i Asia.

Hold deg oppdatert på DN Investor

 

LES OGSÅ OM:

DNB-revisoren: Måtte forsvare seg på sparket dnPlus

Brennhett leilighetsmarked: Kjøpte én leilighet i uken i ett år dnPlus

Får pepper for styringen av Oljefondet dnPlus  

Obligasjonseiere i harnisk: – Skittent og høyt spill dnPlus

 

Har du sett på DNTV: Dro til fjells for å bli gode ledere:

- Det er det heftigste jeg har gjort
Se reaksjonene til Heidi Niss og Ane Fosseng da de nådde toppen av Storebjørn
01:35
Publisert:
 

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.