– Jeg har besluttet at det av hensyn til partiet vil være det beste at partilederen byttes ut. Jeg stiller derfor ikke opp til gjenvalg som partileder, sa Davutoglu torsdag ettermiddag.

Den formelle avgangen skjer 22. mai når ledelsen i det tyrkiske regjeringspartiet AKP innkaller til ekstraordinært landsmøte for å velge ny partileder, melder CNN Turk og NTV.

I henhold til partiets vedtekter er det partilederen som også utpekes til statsministervervet. Ved å gå av som partileder, kan Davutoglu også gå av som statsminister, noe som det ifølge tyrkiske medier på forhånd har vært ventet at han kommer til å gjøre.

Erdogan-møte

Davutoglu møtte onsdag partiets grunnlegger og president Recep Tayyip Erdogan.

Det skal utspille seg en maktkamp mellom de to partifellene, som til nå har vært regnet som nært allierte, ifølge tyrkiske medier.

Davutoglu skal ha blitt uenig med Erdogan i flere sentrale saker, og er motstander av at presidenten med å endre det parlamentariske systemet skal få mer makt. Det har allerede i flere måneder gått rykter om at de to tidligere nære allierte har blitt mindre samstemte.

Kan styrke Erdogan

Erdogan håndplukket Davutoglu som statsminister da Erdogan forlot statsministerembetet og ble valg til president. Davutoglu var fram til da utenriksminister.

Davutoglus angivelige avgang kan nå styrke ytterligere Erdogans grep om makten som landets ubestridte leder, og det er ventet at presidenten på møtet 22. mai skal presentere en lojal kandidat til vervet som partileder og dermed også statsminister. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.