Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet litt høyere fredag.

Finansaksjer utviklet seg det litt svakere enn markedet fredag. DNB falt 0,9 prosent, mens Storebrand og Gjensidige Forsikring sluttet ned henholdsvis 3,1 og 0,4 prosent.

- Det kan henge sammen med den nye finansskatten. Jeg tror det er den mest sannsynlige forklaringen. Men de små sparebankene har ikke beveget seg så mye, sier strateg Paul Harper i DNB Markets til TDN Finans.

Skatteanslag

DNB Markets har gjort en uformell utregning som tyder på at skatten kan redusere DNB og Gjensidiges resultat per aksje med én prosent i 2018, og to prosent for Storebrand.

Denne uken har flere riggselskaper lagt frem kvartalsrapporter, blant annet Transocean, Diamond Offshore, Ensco og Rowan Companies. Alle selskapene har falt kontinuerlig siden mandag.

I en oppdatering etter rapportene skriver analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets at bekreftet skraping av flere flyterigger er positivt.

Skrapingen har tatt seg opp den seneste tiden, og selskapene er ikke så nølende som de var i begynnelsen av nedgangen for sektoren, skriver Kvernland.

Selv om dette er bra, er det likevel alt for tidlig å bli positiv til riggaksjer, ifølge analytikeren. Flere rigger må ut av markedet før det balanseres.

«I mellomtiden vil estimatene fortsette å nedjusteres i tråd med fallende dagrater og utnyttelsesgrad», noe som igjen vil føre til at flere selskaper får finansielle problemer, heter det.

Seadrill har falt sammen med de andre riggselskapene gjennom uken, sett bort fra noe oppgang onsdag. Fredag endte Seadrill-aksjen ned fem prosent.

Tror på Schibsted

Schibsted legger frem kvartalsrapport på onsdag i neste uke. Arctic Securities venter at Schibsted oppnår en ebitda i første kvartal på 413 millioner kroner, mot forrige måneds Bloomberg-konsensus på 390 millioner.

«Schibsteds mobil-app Schpock kan gi ytterligere oppside til vårt kursmål. Schibsted har etter vårt syn mulighet til å bli en hard konkurrent til eBay i Tyskland eller Gumtree i Storbritannia, men vi trenger flere datapunkt før vi fatter en konklusjon om potensialet», skriver meglerhuset i en oppdatering.

Meglerhuset opprettholder sin kjøpsanbefaling og tar opp kursmålet fra 263 til 270 kroner aksjen. Citigroup har fredag hevet sin anbefaling på aksjen fra salg til nøytral.

Citi oppgraderer Schibsted til nøytral fra selg, men setter samtidig ned kursmålet til 235 kroner fra tidligere 260 kroner, ifølge en melding fra meglerhuset fredag.

Citi skriver at de oppgraderer aksjen ettersom en del av den kortsiktige usikkerheten rundt Schibsted har avtatt, selv om de fortsatt er avmålte på grunn av det langsiktige konkurransebildet.

«Med et estimert 2016 EV/EBITDA-forhold på 25, ser vi begrenset oppsidepotensial», skriver de.

Citi kutter ebitda-estimatet med fire til sju prosent for 2016 og 2017, som følge av svakere trender i Norge og høyere investeringer. Citi ligger omtrent én prosent under konsensus, ifølge dem.

Schibsted a-aksjen endte opp 2,8 prosent på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,06 prosent til 595,94 poeng, omsatt for 3,215 milliarder kroner. For uken som helhet falt hovedindeksen 2,46 prosent, mens den er ned 2,35 prosent siden nyttår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.