Flomskader etter kraftig regnvær kan koste opp mot 3,5 milliarder kroner årlig.  Nå skal regjeringen behandle et forslag som kan sende store deler av regningen til huseierne.

Et regjeringsoppnevnt utvalg har foreslått en rekke tiltak som skal bøte på og forhindre skader som årlig kommer fra at mange av dagens vann- og avløpsrør ikke tåler store nedbørsmengder.

Byggeforbud

Utvalget foreslår blant annet:

  • Byggeforbud i et belte på åtte meter langs offentlig ledningsnett på privat grunn
  • Boligeier kan måtte ta kostnaden ved å flytte kommunale ledninger fra egen tomt
  • Kommunen kan ekspropiere tomt de trenger for å legge ny ledninger
  • Kommunen kan innføre gebyr til alle huseiere for oppgradering av vann-og avløpsnettet

Ubebyggelige tomter

Huseierenes Landsforbund reagerer kraftig på at boligeiere som i god tro har kjøpt en eiendom - plutselig kan sitte med regningen for å oppgradere rør, samtidig som det er byggeforbud rundt ledninger som ligger på eiendommen. 

– Se for deg at en familie har kjøpt en eiendom med utviklingspotensial og har undersøkt både grunnboken og annen skriftlig dokumentasjon. Senere viser det seg at det ligger en offentlig avløpsledning på eiendommen. Tomten vil i mange tilfeller bli ubebyggelig, sier utredningssjef Kristin Gyldenskog i Huseierenes Landsforbund.

I forslaget skilles det heller ikke mellom nybygg og tilbygg. Det vil si at hvis noen ønsker å bygge på boligen sin som de har kjøpt for mange år siden, så kan det stoppes av en ledning som ligger på tomten som man ikke visste om på forhånd.

Les også: Flytter formuen til hyttemarkedet dnPlus (DN+)

Må betale for flytting

Hvis forslaget blir vedtatt vil det være boligeieren som må betale for å flytte rørledningen hvis det er mulig. I dag er dette kommunens ansvar.

– Konsekvensene av dette og andre forslag er utilstrekkelig utredet. Huseiernes Landsforbund stiller spørsmål ved om utvalget i det hele tatt har vurdert erstatning til grunneiere som blir rammet, sier Gyldenskog.

I høringsrunden har også Forbrukerrådet reagert på at forslagene utvalget kommer med kan bli svært dyre for boligeiere.

-  Vi mener at forslagene kan få store og til dels uoversiktlige økonomiske konsekvenser dersom de blir vedtatt, skriver fagdirektør Ann Kristin Vie i Forbrukerrådets høringssvar.

Vet ikke hva det vil koste

Da utvalgsleder Helge Skaaraas la frem forslaget tidligere i år sa han til DN at det er vanskelig å anslå hvor dyrt det vil bli å gjennomføre tiltakene utvalget anbefaler.

– Dette er tiltak som må gjøres lokalt, det kan være store forskjeller fra kommune til kommune. Vi har vært opptatt av at man ikke må sette inn tiltak hvis man ikke får noen effekt av det, men vi har ikke laget noen kalkyle på hva det vil koste, for det er nesten umulig å beregne, sa han.

Høringsrunden er akkurat avsluttet, og nå skal forslaget behandles av Klima- og miljødepartementet.

 

LES OGSÅ OM:

Talent: 19-åringene dropper «friåret» dnPlus  (+)

«Skam»: Noora (16), førtisenes heltinne d2Plus (+)

Ekspertene: Kritiske til oljepengebruken dnPlus (+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:
Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert:

Smeller ansiktet i asfalten i 55 kilometer i timen
Martin Hoff ble fraktet bort til flere dager på sykehuset etter det fæle fallet i Skien. Halvannen uke senere er oppsummeringen at han hadde griseflaks.
01:08
Publisert: