Norske Skogs krangel med sin revisor EY når stadig nye høyder. Uenighet om verdsetting av selskapets fabrikker har gjort at de to skiller lag, etter at revisor ønsket nedskrivninger på minst to milliarder kroner.

Les også: Krangler med revisor om milliardverdier dnPlus

Revisorer er kjent for å være lavmælte og forsiktige, men EY-partner og revisor Eirik Tandrevold la ikke fingrene mellom da han snakket til Norske Skog-aksjonærene. Han røpet Norske Skogs interne verdsettingstall, som i det mest sannsynlige scenarioet verdsetter selskapet til 700 millioner kroner mer enn dagens bokførte verdier.

– Scenarioet som er tillagt størst vekt tilsvarer et marginnivå vi ikke har sett siden 2007-2008, sa han.

Merverdier på 6 mrd.

Norske Skogs mest optimistiske scenario viser ifølge revisoren merverdier på 6,3 milliarder.

– Det er åpenbart en forventning om en sterk marginforbedring i selskapet. Det gir en nåverdi på driftsmidlene som ligger 6,3 milliarder kroner over bokført verdi. Hvis aksjonærene tror på det ville kursen gått opp ganske mye, sa han.

Norske Skog-aksjen har i stedet falt kraftig og selskapet var onsdag verdsatt til i underkant av en halv milliard kroner på Oslo Børs.

Norske Skogs mest konservative scenario viser at verdiene er overvurdert med 2,3 milliarder kroner.

Revisor Eirik Tandrevold talte åpent til Norske Skog-aksjonærene onsdag. Foto:
Revisor Eirik Tandrevold talte åpent til Norske Skog-aksjonærene onsdag. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
– Svært udelikat

Han fikk svar på tiltale av styreleder Torgersen, som ba revisoren sette seg tilbake på plassen sin:

– Jeg finner det noe oppsiktsvekkende at revisor skal være den som viser frem vår interne modell når vi ikke har gått ut med denne selv.

– Revisors kommentar om aksjekursen var svært udelikat, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.