Det melder flere internasjonale medier, deriblant Reuters og Handelsblatt.

Pensjonsfondet det er snakk om er California State Teachers' Retirement System (Calstrs) - som er et pensjonsfond for lærere i den amerikanske delstaten California, og det største av sitt slag i USA.

- Selskaper må bli holdt ansvarlig når de involverer seg i et så stort, bevisst narrespill som dette som ødelegger aksjonærenes verdier, skader omdømmet og er skadelig for folket, sier pensjonsfondets advokat Brian Bartow i en uttalelse ifølge Bloomberg News.

Organisasjonen forvalter oppunder 190 milliarder dollar, og krever ifølge Handelsblatt 700 millioner Euro fra Volkswagen knyttet til utslippsskandalen i selskapet som ble avslørt tidligere i år. Det tilsvarer omlag 5,8 milliarder kroner.

Ifølge avisen mener pensjonsfondet at det tyske bilkonsernet ventet for lenge med å kommunisere målingsfeilene i sine biler til markedet. Da nyheten sprakk falt Volkswagen-aksjen umiddelbart med 40 prosent - og førte til store tap for mange investorer. Deriblant det norske Oljefondet, som også har saksøkt det tyske bilkonsernet.

Massesøksmål

DN har tidligere skrevet at Oljefondet, formelt kjent som Statens Pensjonsfond Utland (SPU), bare i tredje kvartal tapte 4,9 milliarder kroner på aksjeinvesteringer i Volkswagen.

Oljefond-søksmålet stilte seg bak et allerede varslet massesøksmål fra investorene. Volkswagen-konsernet har allerede satt av 16 milliarder euro (nesten 150 milliarder kroner) til å dekke søksmål og kostnader i forbindelse med utslippsskandalen.

I mars leverte nesten 278 institusjonelle investorer - blant dem tyske forsikringsselskaper og amerikanske pensjonsfond - en stevning av selskapet med krav om erstatning på 3,25 milliarder euro, som tilsvarer rundt 30 milliarder kroner

Utslippsjukset

Den amerikanske miljøvernetaten (EPA) meldte fredag 18. september ifjor at bilprodusenten Volkswagen har jukset med programvare ment for å forhindre utslipp av nitrogen oksid (NOX) i dieselbiler. Dermed kan bilene ha sluppet ut opptil 40 ganger så mye NOX som tillatt.

Minst 11 millioner biler solgt over hele verden, skal være berørt, ifølge bilprodusenten. Over 147.000 av dem er solgt i Norge.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Søkerstrøm til Kiwi i Oslo, men Maxbo-lederen i Balsfjord fikk bare én søknad da han skulle ha ny butikksjef  

Gir gullkort til konkurrentenes gjester

Asia i dag: Soros advarer mot «Black Friday»  

Sjømatselskapenes produksjons­kostnader er ­nesten doblet på ti år: Advarer mot «kostnadskarusell» dnPlus (DN+)

Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (DN+)

Lastet med oljepenger har Helge Lund skutt inn 43 millioner kroner i et investeringsselskap som også skal gi gaver til veldedige formål. Starter eget selskap dnPlus (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.