– Vi står sammen når vi sier at denne prosessen må starte så raskt som mulig, slik at vi ikke ender opp i en lang og uavklart periode, men i stedet kan konsentrere oss om Europas framtid, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier ifølge AFP.

Han samlet lørdag de seks landene som grunnla EU, i Berlin for å diskutere britenes nei til EU. Nesten 52 prosent stemte torsdag for å ta landet ut av unionen.

Ikke hastverk

Britiske ledere har imidlertid ikke hastverk med å starte den formelle utmeldingsprosessen, noe som bekymrer EU-grunnleggerne Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland, Belgia og Luxembourg.

Den luxembourgske utenriksministeren Jean Asselborn ber britene unngå «katt og mus»-lek gjennom å utsette prosessen, mens Frankrikes Jean-Marc Ayrault mener David Camerons erstatter som statsminister raskt må på plass for å få prosessen i gang.

Ayrault han understreker videre behovet for å unngå en periode usikkerhet «med økonomiske og politiske konsekvenser».

Møter

Tysklands statsminister Angela Merkel skal mandag være vert for et møte i Berlin med ledere fra Frankrike og Italia, samt EU-president Donald Tusk. Målet er å legge en stø kurs videre for unionen.

Tirsdag samles så EUs stats- og regjeringssjefer til toppmøte i Brussel, der britenes statsminister David Cameron skal forklare britenes planer videre. Dagen etter fortsetter møtet uten Cameron, for da vil de gjenværende 27 legge planen for framtiden uten britene. (©NTB)

Hør en fersk utgave av Finansredaksjonen der de snakker om hva brexit betyr:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.