Svenske Ericsson meldte tidligere i dag at Hans Vestberg må gå, med umiddelbar virkning. Han har vært sjef i telekomgiganten i syv år.

Analytikere Dagens Næringsliv har snakket med, mener det var naturlig.

-  Ericssons utvikling har vært pluss minus null i over ti år, om man ser på børsutviklingen og utbytte. Da er det naturlig at administrerende direktør blir byttet ut, sier Peter Malmqvist, sjefanalytiker i Remium.

Analytiker i Swedbank, Mathias Lundberg, mener markedet har vært forberedt på byttet.

- Et lederbytte har vært spekulert i en god tid, så markedet burde være godt forberedt på denne nyheten. Jeg antar at man tolket dette som at man tar nye krafttak fra ledelsens side og at det er derfor man får denne positive reaksjonen, sier han.

Ericsson-aksjen steg mer enn fem prosent mandag morgen etter at nyheten om lederskiftet ble offentliggjort.

Presset av skandaler og dårlige resultater

Lundberg mener det er flere faktorer som bidrar til at Vestberg ble skiftet ut.

- Ericssons utvikling både operasjonelt og aksjekursmessig har vært veldig dårlig den siste tiden. Han har vært sjef i sju år og man står overfor store utfordringer med å vri virksomheten mot områder der det er vekst. Vestberg gjorde det bra da han fikk selskapet til å vokse innenfor service-segmentet under sin tid, men nå møter man nye utfordringer, sier Swedbank-analytikeren.

Han legger til at negativ medieomtale også har lagt press på den administrerende direktøren og ledergruppen i selskapet.

Blant annet har Ericsson-sjefen blitt kritisert for å blåse opp egen lønn, en privatflybruk for 50 millioner kroner i året og at Ericsson, ifølge SvD, granskes for korrupsjon i USA.

Stor oppgave

DN skrev i juni at konsernledelsen i Ericsson forbereder et omfattende program for å kutte kostnader.

Ifølge Svenska Dagbladet planlegger selskapet å kvitte seg med 25.000 ansatte, og det kan bli snakk om å både legge ned og å selge deler av virksomheten.

Malmqvist i Remium mener ikke at Vestberg har gjort noe som er spesielt galt.

- Nesten alle sjefer i disse store selskapene har noenlunde samme profil. De er beslutningstakere og driver gjennom prosjekter og drar rundt i verden og forsøker å se til at investeringsbeslutninger og omstruktureringer blir gjennomført, sier Malmqvist.

- Alle følger samme mal, og den nye sjefen som kommer inn i Ericsson kommer til å følge samme mal. Han kommer til å begynne med en stor omstruktureringspakke og nedskrivninger av visse eiendeler, og senere kommer han også å se til at alle disse oppgavene blir gjennomført. Den vanskelige delen er imidlertid hvordan skal man finne nye revolusjonerende produkter, sier Malmqvist.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Verizon kjøper Yahoo

Presser frem større rederier dnPlus

I skyggen av alt det andre dnPlus