Saudi-Arabias ambassadør til Norge, Esam A. Abid Althagaf, er opprørt over Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

I DN på lørdag uttalte Støre at han ikke vil trekke en direkte linje mellom den religiøse praksisen i Saudiz-Arabia og terrorisme, men at «i denne regionen brukes de ekstremistiske bevegelsen i islam aktivt for å legitimere et autoritært og voldelig styresett».

– Vi er lei oss for at Støre bruker Saudi-Arabias navn bare for å øke oppslutningen om eget parti. Det er selvfølgelig ikke akseptabelt for vårt land, sier Althagaf og legger til:

– Jeg er sikker på at Støre ikke mener Saudi-Arabia, men at det var for øke populariteten til partiet. Vi har ingenting imot Støre. Han er en venn av Saudi-Arabia.

Støre sa også at han som utenriksminister i 2010 sa nei til en forespørsel fra Saudi-Arabia om å finansiere moskebygging fordi det er «unaturlig at et land som har dødsstraff for å være kristen, skal få finansiere religiøs virksomhet» i Norge.

Ber om ytringsfrihet

Ap-leder Jonas Gahr Støre understreker at det er vanskelig å ta debatten om islamsk ekstremisme i «autoritære land»:

– Det er et stort problem for islam at ekstremistiske bevegelser forankrer bruk av vold og terror i religiøs praksis. Oppgjøret med dette burde komme der terroren rammer hardest, nettopp i Midtøsten-regionen. Men barrierene er mange fordi autoritære ledere vil motsette seg kritikk av religiøs praksis, fordi det vil leses som kritikk av styresettet selv. Mitt poeng er å vise hvor vanskelig det er å føre an i en kritikk av religiøs praksis i autoritære land, skriver Støre i en epost.

Støre legger til at han ikke ønsket å henge ut Saudi-Arabia som et verstingeksempel.

– Jeg har referert til en episode med Saudi-Arabia fra min tid som utenriksminister. Utover det var min kommentar ikke knyttet til ett særskilt land, heller ikke Saudi-Arabia. Men jeg holder fast ved at mangel på ytringsfrihet og mulighet for religionskritikk gjør oppgjøret med den voldelige islamismen vanskeligere, sier Støre.

Althagaf forteller at Saudi-Arabia aldri har bedt norske myndigheter om tillatelse til å finansiere trossamfunn i Norge.

Vil finansiere i Norge

Men han sier at de stiller som krav at trossamfunnene får myndighetenes godkjennelse hvis de skal gi pengestøtte i et annet land – altså at det er de norske muslimske trossamfunnene som må be om slik godkjennelse fra regjeringen.

– Vi presser ikke norske myndigheter til å si ja, men vi vil sette pris på om de sier det, sier Althagaf.

Ambassadøren forteller også at han har vært i kontakt med flere muslimske organisasjoner som gjerne kunne tenke seg pengestøtte fra saudierne.

Althagaf har blant annet snakket med Islamsk Råd om eventuell finansiering, opplyser han. Så langt har ingen av organisasjonene kommet tilbake til dem etter at de har fått høre at Saudi-Arabia krever godkjennelse fra norske myndigheter.

Islamsk Råd svarte ikke på DNs henvendelser mandag.

Paradoks

På spørsmål om ambassadøren ser paradokset i at Saudi-Arabia som ikke har religionsfrihet, skal finansiere religiøs virksomhet i andre land, svarer Althagaf:

– I Saudi-Arabia bor det flere enn ti millioner utlendinger. Halvparten av disse er ikke muslimer. De har bodd der i mange år og er glad for å bo der, sier Althagaf.

Han innrømmer at det ikke er noen kirke i Saudi-Arabia, og til det sier han at muslimske land verden over ser til Saudi-Arabia som et muslimsk land.

– Hvis de ser at det er kirker i Saudi-Arabia, vil det påvirke dem, sier Althagaf.

På spørsmål om det finnes likheter mellom ideologien til den sunnimuslimske ekstremistgruppen IS (Den islamske staten) og den islamske statsideologien i Saudi-Arabia, svarer ambassadøren konsekvent avvisende.

– Vi avviser det selvfølgelig. Det stemmer ikke, sier Althagaf.

– Men noen vil si det er likheter. For eksempel når det gjelder kvinners rettigheter og dødsstraff for utroskap?

– Hvorfor forsøker du å plassere oss sammen med IS? De har ingenting med islam å gjøre. De misbruker islams navn, svarer Althagaf.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.