Det er den lokale investoren Alfred Ydstebø og hans Base property som i sommer har arrangert en arkitektkonkurranse der fem internasjonale arkitektkontorer har levert sine bidrag. Det dreier seg om følgende arkitektkontorer.

* Eder Biesel fra Stavanger.

* Snøhetta fra Oslo.

* Dark fra Oslo.

* Schmidt Hammer Lassen fra Århus.

 * UNStudio fra Amsterdam.

Se bildegalleri nederst i artikkelen

– Vi vil vise at vi satser på kvalitet i dette prosjektet, da har vi ingen annen mulighet enn å arrangere en slik konkurranse. Husk at dette skal bli et landemerke folk i Stavanger skal se på de neste 100 årene, sier Alfred Ydstebø i en pressemelding.

Juryen består ifølge meldingen av ham selv, prosjektansvarlig Andreas Poulsson, Christian Wedler i Borderholm og to medlemmer fra Norske Arkitekters Landsforbund (NAL). Juryens sekretær er Per Rygh fra NAL.

Arkitektkonkurransen er anonym, det vil si at Base ikke vet hvilke arkitekter som har levert inn de forskjellige forslagene.

Problemet er at det er betydelig lokal motstand mot planene. Skyskraperen passer ikke med høydebegrensningene som er lagt inn i den nye sentrumsplanen. Riktignok er den tenkt plassert i et område som allerede har flere høyhus, men Stavanger er i første rekke en by preget av lave trehus.

Base Gruppen og Ydstebø kjører likevel på. Tilsammen planlegger investoren, som er mest kjent som Acta-gründer, eiendomsinvesteringer i Stavanger og Sandnes for to milliarder kroner. Det fortalte han DN i vår.

Foruten skyskraperen i Stavanger dreier det seg om et et hotell i Stavanger og et kombinert kontor, hotell- og boligprosjekt i Vågen i Sandnes.

Rasjonalet bak høyhuset er at mange leietagere vil bort fra industriområdet på Forus og inn i mer urbane omgivelser, tett ved kafeer og kollektivtransport.

– Vi ser at det er stor etterspørsel etter kontorlokaler i sentrum av Stavanger. Problemet her er at det ikke har vært kontorer tilpasset store virksomheter i sentrum, sa prosjektutvikler Andreas Poulsson i Base Gruppen til DN i vår.

En undersøkelse fra Eiendomsmegler 1 i vår viste da også store forskjeller mellom Stavanger sentrum og Forus. Ledigheten i sentrum er på 5,7 prosent for kontoreiendommer, mot 12,7 prosent på Forus. Prisene i sentrum holdt seg også relativt stabile – rundt 2600 kroner kvadratmeteren for kontorer av høy kvalitet.

 

 

Les også:

Bygger for 16 mrd. i Sandnes dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.