Mandag morgen sendte Norges største oljeselskap Statoil ut meldingen om at verdien av gigantfeltet Johan Sverdrup blir høyere enn selskapet, som er operatør, og de andre lisenspartnerne på feltet tidligere har antatt.

Sammen med store kostnadsreduksjoner fører det til at balanseprisen for første fase av prosjektet er nå er 25 dollar per fat. Med andre ord tjener prosjektet penger så lenge oljeprisen holder seg over dette nivået.

- Dette er et prosjekt vi kommer til å få glede av de 50 neste årene på norsk sokkel. Det å se at vi får til såpass vesentlige kostnadsreduksjoner, at vi har økt produksjonskapasiteten og økt ressursene, og også at vi har begynt å utforme en god løsning for fase to, er fantastisk gode nyheter, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil på vei inn til oljemessen ONS i Stavanger mandag morgen.

- Hvordan har dere klart dette?

- Det er flere ting. Vi ser at vi får ganske mye effekt ut av effektive boreoperasjoner. Vi har klart å ta med oss lære fra fase én til fase to og klart å redusere flaskehalser, sier Sætre.

24 milliarder billigere

Det nåværende estimatet for første fase er beregnet til 99 milliarder kroner, en reduksjon på 24 milliarder kroner siden plan for utbygging og drift.

Forbedringene for fase 1 er ifølge selskapet oppnådd gjennom høyere effektivitet innen boring og brønn, samt høy kvalitet i planlegging og gjennomføring av prosjektet.

Johan Sverdrup skal utvikles gjennom flere faser. Estimat for fullfeltinvesteringene har blitt forbedret fra et spenn på 170 til 220 milliarder kroner i 2015, til 140 til 170 milliarder i 2016.

Øker produksjonskapasiteten

Forbedringene er et resultat av optimalisering og forenkling av utbyggingskonseptet for fremtidige byggetrinn i nært samarbeid med leverandørindustrien, heter det.

Produksjonskapasiteten for fase 1 er nå estimert til 440.000 fat olje per dag. I plan for utbygging og drift var opprinnelig produksjonskapasitet for fase 1 estimert til mellom 315.000 til 380.000 fat olje per dag.

De ulike partnerene i Johan Sverdrup har så langt blitt enige om å utvide produksjonskapasiteten for Johan Sverdrup med en ekstra prosessplattform på feltsenteret.

Dette øker, ifølge Statoil, forventet full produksjonskapasitet for Johan Sverdrup fullfelt til 660.000 fat olje per dag. I plan for utbygging og drift ble full produksjon fra Johan Sverdrup estimert til 550.000 til 650.000 fat olje per dag.

Les mer: Statoil øker verdien av Johan Sverdrup

Alt om oljemessen ONS 2016

Følg markedet med DN Investor

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

- Anbefalt fra DNtv:

Robot gir syke barn tilhørighet i klasserommet
Eirik Sander Viken går har celebral parese, og må være borte fra skolen i ti uker hvert år på grunn av et treningsprogram som skal holde sykdommen i sjakk. Med denne lille roboten, som er funnet opp i Norge, kan han være med i klasserommet likevel.
01:36
Publisert:

 
På Øvrevoll for å konkurrere med hjemmelaget hestehatt
Sandra Jensen var blant de mange håpefulle med kreative hodeplagg som hadde møtt opp på Øvrevoll galoppbane søndag. I forbindelse med det tradisjonelle derbyet arrangeres det hvert år hattekonkurranse.
00:59
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.