Høyre-toppene Torbjørn Røe Isaksen og Nikolai Astrup la onsdag frem utkastet til nytt partiprogram. I dagens program vil «Høyre tillate søndagsåpne butikker». I forslaget til nytt program er punktet utelatt.

– Jeg er glad for at Høyre nå snur i programmet om søndagen. Kristelig Folkeparti (KrF) har kjempet gjennom hele stortingsperioden for å bevare søndagen som en annerledes dag. Det ser ut til at vi i denne perioden har vunnet kampen. At Høyres programkomité nå tar ut dette punktet, opplever jeg som et viktig signal for neste stortingsperiode, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Men problemet for KrF er at kravet om søndagsåpent vil vekkes til live igjen, ifølge programkomiteleder Torbjørn Røe Isaksen.

 

Ikke bærekraftig lov

– Grunnen til at vi ikke lenger har punktet om søndagsåpent i programmet, er at vi ikke har diskutert det i komiteen. Det er ikke bevisst utelatt, sier Røe Isaksen.

Dere har bare gitt opp saken?

– Regjeringen fikk ikke flertall for vår løsning, og satte ned et utvalg for å vurdere det. Da får vi vurdere spørsmålet når utvalget er ferdig. Det vil være helt uproblematisk å ta søndagsåpent inn igjen i programmet hvis noen Høyre-lag foreslår det, sier Røe Isaksen.

Dere er fortsatt for søndagsåpne butikker?

– Ja, vi har ikke endret standpunkt. Vi har bare ikke brukt tid på det. Men søndagsåpne butikker vil bare bli mer og mer aktuelt fremover. Vi ser allerede i dag at netthandelen er størst på søndager. Dagens åpningstidslov er ikke bærekraftig på sikt. Søndag er shoppedag, bare ikke i fysiske butikker, sier Røe Isaksen.

Rema har vært svært kritisk til måten dagens ordning med søndagsåpne Brustad-buer håndteres av myndighetene. I protest mot håndhevelsen valgte kjeden å anmelde en rekke av konkurrentenes butikker som de hevdet var i strid med regelverket.

Remas direktør kommunikasjon og samfunnskontakt, Mette Fossum, kommenterer signalene fra Høyre på denne måten:

- Høyre har skjønt at loven om søndagsåpent er utdatert – derfor satte regjeringen ned et utvalg for å vurdere loven i lys av ny teknologi og nye forbrukervaner nå i vår. Dette kommer jo også klart til uttrykk når Røe Isaksen uttaler at søndagsåpne butikker bare vil bli mer og mer aktuelt fremover, og at dagens åpningstidslov ikke er bærekraftig på sikt, skriver Fossum i en epost.

Rema etterlyser fortsatt en klargjøring av dagens retningslinjer.

- Det eneste vi er bekymret for er tiden det tar politikerne å ta de nødvendige grep som vil sikre en stor del av norsk næringsliv like konkurransevilkår og forutsigbare rammer for framtidig næringsvirksomhet, påpeker Fossum.

LES OGSÅ:

Hun blir ny P3-sjef

De skulle reklamere for lederkonferanse. Det gikk ikke som ventet

SE OGSÅ:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.