Det Oslo Børs-noterte seismikkselskapet TGS-Nopec Geophysical Company ser ikke noen lysning på kort sikt. For selskapet, som leverer marin seismikkdata til oljeselskaper globalt, vil det si langt inn i 2017.

– Vi ser ingen signaler om at dette skal lysne, og vi planlegger inn i 2017 for at dette skal vare og være tøft, sier konsernsjef Kristian Johansen i TGS til TDN Finans under Pareto Securities' olje- og offshorekonferanse onsdag.

– Dette komme til å bli veldig bra etter hvert, men timingen vet vi ikke, sier Johansen.

Venter rask oppgang

Prisen på Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) har fra sensommeren 2014 falt fra nivåer over 100 dollar fatet. I januar i år ble bunnnen nådd på 27 dollar fatet, og i skrivende stund noteres prisen til rundt. 46,00 dollar fatet.

Johansen tror at det kommer en rask oljeprisoppgang, men at dette ikke det skjer i 2017 eller 2016.

– Alt er relativt, og 50 er bedre enn 27. Derfor var andre kvartal bedre enn første. Jeg tror du må ha et nivå som er høyere enn idag og som er stabilt på et høyere nivå før etterspørselen bedrer seg, sier han.

– Oppturen vil komme først i de områdene med lavest break even-kostnader som Permian-bassenget (på land i USA) og den amerikanske delen av Mexicogulfen. I Norge med Nordsjøen og Barentshavet har kostnadene kommet veldig ned de seneste årene. Jeg er ikke fremmed ved tanken om at man kan se bra aktivitet i Barentshavet på en litt høyere oljepris enn det vi har i dag, sier Johansen.

Samtidig understreker konsernsjefen at det aller verste er tilbakelagt.

– Det er tegn til at det er noe bedring i oljeselskapenes investeringer. Det verste er bak oss, og vi kommer ikke til å komme tilbake til der vi var i første kvartal, sier han.

– Vil ta tid

Konsernsjef Jean-Georges Malcor i det franske seismikkselskapet CGG mener seismikkmarkedet kan komme tilbake i balanse i 2017 eller tidlig 2018, men understreker at usikkerheten er stor.

– I 2017 burde vi begynne å se tegn på bedring, sier Malcor til TDN Finans på Pareto-konferansen.

Han legger til at det er svært vanskelig å si noe om balanse i markedet for marin seismikk ettersom ratene må komme tilbake til bærekraftig nivå først.

Malcor sier det er galskap å drive under dagens forhold, og at han ser for seg to steg mot markedsbalanse.

– Først må ratene tilbake til tidligere nivåer med god disiplin i markedet. Det vil imidertid føre til at operatører blir fristet til å ta skip ut av kaldt opplag, noe som vil gi ny kapasitet og legge press på ratene igjen. Så det vil ta en stund før markedet kommer i balanse, sier Malcor.

Videre sier Malcor at det alltid er muligheter for konsolidering i vanskelige tider, men at CGG har restrukturert gruppen og fornyet seg med mindre eksponering til det marine seismikkmarkedet. Dette er selskapet så langt fornøyde med.

– Hvis CGG ser muligheter for konsolidering vil vi heller se på GGR-markedet (Geology, Geophysics & Reservoir) enn datainnhentingsmarkedet, sier han.

Ser fremover

Onsdag meldte PGS og TGS-Nopec at selskapene kjøper Dolphin UKs multiklientbibliotek på 50/50-basis. PGS skriver at transaksjonen innebærer et begrenset kontantutlegg for selskapet i første omgang, og at en endelig pris vil bli avtalt i nær fremtid.

Konsernsjef Johansen TGS sier at investeringen illustrer at selskapet ser lenger frem enn 2017, og at det kommer til å lønne seg på sikt.

– Dolphin gikk konkurs i november i fjor. Man må være sikker på at man får en best mulig deal, og da kan det være riktig å vente litt, sier han.

Ifølge Johansen er dette enda et bevis av at selskapet vil bidra til å konsolidere markedet.

– Dere kan vente at vi gjøre noe mer, men det kan ta tid for markedet er vanskelig, sier han.

Les mer fra Pareto-konferansen:

Seadrill-sjefen: Tror riggratene har nådd bunnen

Røkkes oljesjef: - Det er nesten utrolig

Statoil har kuttet og effektivisert i over to år: Klar til å utnytte oljeopptur

Oljeservicetopp Mons Aase: - Investorene er mer intelligente

Etter tøffe år, ser Pareto tegn til gryende optimisme: - Interessen er på rekordnivå

 

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert: