Her ber senatoren den mektige bankdirektøren om å gå
Wells Fargo-sjef John Stumpf får klar beskjed av senatoren.
02:03
Publisert:
 

John Stumpf, toppsjefen i den amerikanske storbanken Wells Fargo, fikk en overhaling hverken han eller andre sent vil glemme da han ble hudflettet av senator Elizabeth Warren, for åpent kamera i en høring i Kongressen.

Stumpf ble denne uken grillet i en senatshøring, blant annet for å svare på påstander om at han har blåst opp aksjeverdien på banken på sviktende grunnlag, blant annet ved å opprette millioner av såkalt "tomme kontoer". Målet var at hver kunde i banken slulle ha åtte kontoer, uansett om de trengte de eller ikke. Råsalget og presset på kundene gjorde at banken tjente enda mer på begyrer og lignende.

Strategi kan man si var vellykket, og Wells Fargo steg på børsen og ble den høyest prisede amerikanske banken målt i markedsverdi.

Warren beskylder Stumpf for årelang svindel og krever at han betaler tilbake pengene han har tjent på dette. Blant annet hans egne aksjer i Wells Fargo som har steget til over 200 millioner dollar (over 1,6 milliarder kroner). På toppen av lønn og bonuser, bare ifjor på 19,3 millioner dollar (vel 160 millioner kroner).

Warren påpeker også at bankfunksjonærer på lavere nivå har fått sparken, mens toppledelsen har beholdt jobbene og millionlønningene sine. Hun slår fast at Stumpf dermed ikke tar ansvar, og hun krever at han går av.

Warren sier videre at Stumpf bør settes under kriminaletterforskning av justisdepartementet og det amerikanske kredittilsynet SEC.

Se mer av utspørringen av den mektige bankdirektøren i Senatet her
Senator Elizabeth Warren til Wells Fargo-sjefen John Strumpf: - You should resign
08:57
Publisert:
 

Wells Fargo har sparket 5300 medarbeidere etter den såkalte "kontoskandalen", betalt berørte kunder tilbake gebyrer og betalt 185 millioner dollar etter et forlik.

Carrie Tolstedt, Wells Fargo-direktøren som ledet avdelingen som blåste opp antall kontoer, gikk frivillig av i sommer. Hun fikk med seg en opsjonspakke på 125 millioner dollar (over én milliard kroner).

Senator Warren understreker at banksjef Stumpf og hans like på Wall Street åpenbart ikke har lært etter å ha kræsjet verdensøkonomien under finanskrisen i 2008/09, og hun etterlyser mye strengere lovgivning der sjefene holdes personlig ansvarlig, også økonomisk.

Stumpf gjorde knapt en mine i løpet av Warrens refs. Han var unnvikende i svarene, og han forsøkte hele tiden å henvise til styret i stedet for å svare direkte på spørsmålene.

Stumpf sier han er "dypt lei seg", men at han aldri har vurdert å trekke seg fra jobben.

Utskjellingen av Stumpf er alt i ferd med å bli en klikkvinner på nettet og i sosiale medier.

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.