Minneapolis, Minnesota:

- Hei, dette er Nancy fra Hillary Clintons valgkampanje. Fra fredag av kan du forhåndsstemme, har du tenkt å stemme på Clinton og demokratene?

Det blir stille noen sekunder mens det snakkes i den andre enden.

- Takk! Vi setter veldig stor pris på det.

Samtalen er bare én av mange som foregår parallelt i rommet "Suite 3200" i tredje etasje av en mursteinsbygning like utenfor sentrum av Minneapolis.

«The ground game»

I veibeskrivelsen til de frivillige står det at man må velge inngangen ved siden av African Paradise Restaurant. Med unntak av noen hint i vinduet, er det lite fra utsiden som avslører at dette er Hillary Clintons kommandosenter i Minnesota.

Hillary Clinton-kampanjens hovedkontor er ganske anonymt plassert i tredje etasje av et murhus like sør for sentrum av Minneapolis.
Hillary Clinton-kampanjens hovedkontor er ganske anonymt plassert i tredje etasje av et murhus like sør for sentrum av Minneapolis. (Foto: Elin Høyland)

På veggene inne henger regnbueflagg, og plakater med Barack Obama og Hillary Clinton med tekster som «Vote today» og «Together». Dette er «the ground game» i valgkampen.

Denne onsdagen har et tyvetalls kvinner funnet veien inn en gang og opp en heis. Nå sitter de samlet rundt hver sin telefon med en lang ringeliste foran seg.

Det er «Women calling women Wednesday», hvor de frivillige tar kontakt med registrerte velgere for å høre om de har tenkt å bruke stemmeretten sin - og gjerne oppfordrer dem til å stemme allerede når Minnesota som første stat åpner for forhåndsstemming fredag 23. september.

Det er under 50 dager igjen til presidentvalget i USA. Kampen på bakken foregår for fullt.
Det er under 50 dager igjen til presidentvalget i USA. Kampen på bakken foregår for fullt. (Foto: Elin Høyland)

Teddy Tschann, som er talspersonen for Clintons valgkampanje i Minnesota, forteller at kampanjen hvor kvinner ringer kvinner er blant de mest vellykkede.

Nixon siste republikaner

På siste meningsmåling ledet Hillary Clinton med seks prosentpoeng på republikanske Donald Trump i Minnesota. Historien er definitivt på Clintons side i delstaten svært mange nordmenn og svensker utvandret til.

Helt siden 1976 har Minnesota stemt på den demokratiske presidentkandidaten. Etter at republikanske Richard Nixon sikret seg Minnesota i 1972, har altså demokratene vunnet ti valg på rappen.

Eric J. Ostermeier er forsker ved Center for the Study of Politics and Governance ved Humphrey School i Minneapolis og driver også den politisk uavhengige bloggen Smart Politics.

Han er en av pionerene innen datadrevet journalistikk og presenterer politisk forskning slik at alle skal kunne forstå det.

Ostermeier, som forøvrig er halvt norsk, forklarer at selv om demokratene har en imponerende lang seiersrekke i Minnesota, så har det litt med flaks å gjøre.

Tidlig ute med homofilt ekteskap

- I 1984 stemte samtlige andre stater for å gjenvelge Ronald Reagan, men Minnesota stemte for den demokratiske kandidaten, som vant med 0,2 prosentpoeng, sier Ostermeier.

Den demokratiske kandidaten var Minnesotas tidligere senator, norskættede Walter Mondale.

Kampen er også ofte ganske tett i Minnesota. Selv om den demokratiske kandidaten har vunnet hvert valg siden 1976, er den gjennomsnittlige seieren kun på 7,5 prosentpoeng.

- Det er fortsatt en stat med konkurranse, sier Ostermeier.

Har du prøvd DNs vippestatspill? Artikkelen fortsetter under.

http://www.dn.no/staticprojects/2016/08/vippestatspillet/
 

Han peker på at det er enkelte progressive tradisjoner i Minnesota som favoriserer det demokratiske partiet.

- Minnesota har ligget foran trendene på en enkelte områder, slik som å godta ekteskap for homofile, sier Ostermeier.

Kun to stater skiftet side

Ifølge politikkforskeren er det kun om lag ti prosent av befolkningen som beveger seg mellom partiene. Resten holder seg normalt til ett parti.

Selv om årets presidentvalg ser ut til å bli ganske jevnt på nasjonalt nivå, er situasjonen preget av mindre konkurranse på delstatsnivå. 36 av USAs 50 stater er nå inne i sin lengste seiersrekke for enten demokratene eller republikanerne.

Mange kan vente seg å få en telefon når Hillary Clinton-kampanjen samler troppene.
Mange kan vente seg å få en telefon når Hillary Clinton-kampanjen samler troppene. (Foto: Elin Høyland)

Da Barack Obama ble gjenvalgt i 2012, var det kun to stater - Nord-Carolina og Indiana - som skiftet side fra valget fire år tidligere.

- Svært få stater er preget av konkurranse. Ved sist valg var det kun fire stater hvor vinnermarginen var under fem prosentpoeng, selv om Obama vant med kun 3,3 prosentpoeng nasjonalt, sier Ostermeier.

Ettersom mange stater er sementert i den ene eller den andre retningen, fokuserer Trump og Clinton sin valgkamp i en håndfull stater hvor det virkelig er kamp.

- Hun er den rette

Selv om Minnesota fremstår som en trygg demokratisk delstat, tar demokratene der ingen sjanser.

Cheniqua Johnson, Aurin Chowdhury og Daniel Fossen er alle del av Hillary Clintons valgkampanje i Minnesota.
Cheniqua Johnson, Aurin Chowdhury og Daniel Fossen er alle del av Hillary Clintons valgkampanje i Minnesota. (Foto: Elin Høyland)

- Vi har brukt sommeren på å bygge opp en robust organisasjon med frivillige over hele delstaten som vil få sine naboer til å stemme når forhåndsstemmingen begynner 23. september, sier Mackenzie Taylor, som er direktør for "Hillary for Minnesota".

Nancy Lindsey hjalp til som frivillig da Clinton sikret seg seier i primærvalget mot Bernie Sanders. Nå sitter hun med en lang liste med telefonnumre foran seg.

- Hillary Clinton har en solid bakgrunn og er den rette personen til å lede dette landet, sier Lindsey.

Plakaten av Barack Obama bidrar også til å holde motivasjonen høyt oppe blant Hillary Clinton-supporterne.
Plakaten av Barack Obama bidrar også til å holde motivasjonen høyt oppe blant Hillary Clinton-supporterne. (Foto: Elin Høyland)
 

Vil du lese mer om USA-valget? Sjekk ut vår samleside om den amerikanske valgkampen.

Les også:

– Disse gatene er forbannede dnPlus  (DN+)

– Vi er kjørt samme hva vi gjør dnPlus  (DN+)

Derfor kan hun likevel vinne dnPlus  (DN+)

 

Se DN-tv:

Derfor kan man bli president i USA uten flertallet av velgerne
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.