Rec Silicon-aksjen har halvert seg i verdi i år. Silisiumprisen har kollapset og aksjemarkedet frykter en verdiødeleggende kriseemisjon.

Følg utviklingen på Oslo Børs på DN Investor.

Dersom ikke dette er nok. Meglerhuset Carnegie mener Rec Silicon står i fare for å miste rettighetene til sin egen FBR-teknologi. FBR står for fluidized bed reactor og er en markedsledende teknologi Rec har utviklet for fremstilling av superrent silisium. Teknologien har i årevis gitt Rec Silicon en markedsledende kostnadsposisjon, men nå står selskapet i fare for å miste teknologien til kineserne.

«Selskapet slår fast at uten et løsning på handelskrigen, som dermed vil gjøre Rec Silicon ute av stand til å betale sitt gjenværende avdrag, vil egenkapitalandelen i det kinesiske jointventure-selskapet bli utvannet tilsvarende. Sagt på en annen måte, selskapet har mistet kontrollen over FBR-teknologien siden det statseide, kinesiske partneren vil eie majoriteten av aksjene i jointventure-selskapet,» skriver Carnegie.

Det var i februar 2014 Rec Silicon varslet et samarbeid med et kinesisk selskap om å bygge en silisiumfabrikk i Kina. Den nye fabrikken i Kina ble anslått å koste 1,4 milliarder dollar. Det er penger Rec Silicon ikke hadde, og løsningen ble isteden en fattigmannsløsning som innebar et joint venture med et kinesisk selskap og kun begrensede investeringsforpliktelser for Rec. Som en del av avtalen ble rettighetene til FBR-teknologien overført til det kinesiske jointventure-selskapet.

Gitt en 50 prosent utnyttelsesgrad på Moses Lake-anlegget i USA og en silisiumpris på 14 dollar per kilo neste år, estimerer Carnegie at Rec Silicon vil være short mellom 120 og 140 millioner dollar neste år. Det er før den planlagte innbetalingen av 169 millioner dollar for å forsvare eierandelen i det kinesiske jointventure-selskapet.

Den som ikke kjenner lukten av emisjon her, må ta en tur til legen for å få undersøkt luktesansen.

 

«Vi forblir selgere av Rec Silicon og reduserer vårt kursmål på den nye informasjonen. Investorene kan risikere en ny egenkapitalemisjon, ikke bare for å delta i det kinesiske jointventure-selskapet, men for å holde selskapet flytende dersom de nåværende markedsforholdene skulle vedvare,» skriver Carnegie.

 

Les også:

Hermanrud ordentlig på hæla i Rec Silicon dnPlus  

 

Generator dumpet Rec før Hermanrud-varsel dnPlus

 

Se også:

Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.