Opec overrasket ved å bli enige om en avtale som vil legge til rette for et produksjonskutt på mellom 200.000 og 700.000 fat olje daglig sammenlignet med gjennomsnittsproduksjonen i august måned.

Forhandlinger for å forhandle

En endelig avtale vil først foreligge mot slutten av året - etter Opec-møtet 30. november.

- Dette er forhandlinger for å kunne forhandle, sier visestyreformann Daniel Yergin hos IHS Markit til CNBC.

Det årlige Opec-møtet vil finne sted om to måneder. Først under dette møtet vil det kunne komme en formell avtale mellom Opec-landene – og andre oljeproduserende land som står utenfor kartellet, blant annet Russland.

- Jeg tror oljeprisen vil vakle, men dette gir mer støtte enn om de hadde forlatt møtet uten noe som helst. Dette vil bli en prosess. Det var ikke engang et offisielt Opec-møte, men det gir dem ekstra tid, sier Yergin.

Det er smått med detaljer fra møtet i Algerie, men markedsobservatører mener det viktigste er at Saudi-Arabia og Iran er villige til å forhandle.

«Masallah!», skriver markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG i Melbourne begeistret i sin morgenoppdatering - og bruker det arabiske uttrykket for takknemlighet, ros og glede.

Han etterlyser detaljer fra hva Opec-landene er blitt enige om.

«Detaljene er for øyeblikket uklare. Iran sier at de ikke har satt et tak på sin produksjon. Produksjonskuttet er mer beskjedent enn noen av forslagene som fløt rundt», skriver han.

Reddet Opec

Ifølge Reuters skal Saudi-Arabia være villig til å redusere oljeproduksjonen med 400.000 fat dagen sammenlignet med i august. Landet har produsert rundt 10,7 millioner fat dagen i juli og august.

- Saudi-Arabia ønsker ikke å se at oljeprisen vil falle med nye fem dollar. Hvis de ikke hadde blitt enige om noe som helst ville det ha vært en risiko. Markedet ville ha svingt lavere igjen. Dette er like dyrt for Saudi-Arabia som for alle andre, sier Yergin.

Denne uken ble lønningene til alle offentlige ansatte i Saudi-Arabia kuttet med 20 prosent.

- Det er utrolig viktig at de har klart så mye. Saudi-Arabia har virkelig måttet gi ved bordet. All kreditt til oljeminister Khalid al-Falih. Han har egenhendig reddet Opecs relevans, sier leder for råvarestrategi hos storbanken RBC, Helima Croft, til CNBC.

Kritisk til oljepris

Mens mange oljeanalytikere spådde en oljepris på rundt 60 dollar ved utgangen av tredje kvartal har den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs lenge vært skeptisk til optimismen hos enkelte.

Utkastet til en avtale om produksjonskutt endrer ikke prognosene.

I en ny rapport fastholder Goldman Sachs at den amerikanske oljereferanseprisen (wti) vil ligge på 43 dollar fatet ved utgangen av året. Dette er over fire dollar lavere enn hva den er på torsdag morgen. I 2017 tror Goldman Sachs at gjennomsnittsprisen vil være 53 dollar.

«Hvis det foreslåtte kuttet håndheves strengt og støtter opp rundt en høyere oljepris, forventer vi at dette vil vise seg å være selvødeleggende på mellomland sikt – med en kraftig økning i borrevirksomheten i verden», skriver Goldman Sachs.

Finansinstitusjonen skriver at medlemslandene i Opec ofte ikke klarer å overholde inngåtte avtalekvoter – spesielt når etterspørselen etter olje fortsatt er høy.

Hvis det viser seg at Opec klarer å kontrollere gjennomføre produksjonskutt på mellom 480.000 og 980.000 fat dagen vil dette øke oljeprisen på mellom syv og 10 dollar, ifølge Goldman Sachs.

Markedene

Det er børsoppgang i hele Asia på torsdag formiddag - ledet av energiselskaper.

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.