I løpet av formiddagen har det kommet en rekke rapporter og statistikker som tar pulsen på de asiatiske økonomiene. Det er fortsatt ingen krise, men heller ingen klare signaler som tyder på at de asiatiske økonomiene vil skyte fart i årets siste kvartal.

Aktiviteten i den kinesiske økonomien har stabilisert seg gjennom tredje kvartal. Gjeldsoppbyggingen er høy og er den største risikoen, mener SEB.

Økt Kina-risiko?

De skandinaviske storbankene Nordea og SEB er ute med nye rapporter på Kina. Sjefstrateg Sean Yokota for Asia hos SEB spør om Kina-risikoen øker igjen.

«Kina kan være vanskelig å forstå. September er ikke noe unntak med en økning i de korte rentene. Vi kan forvente at dette vil fortsette», skriver han.

Han forventer ikke de store endringer i rentepolitikken. Yokoya mener at den kinesiske sentralbanken vil sette en støkk i markedene nå og da for å vise at reformatorene fortsatt er i live.

Samtidig er den kinesiske ledelsen opptatt av stabilitet i forkant av endringer i kommunistledelsen om ett år, påpeker han.

«Kinas største risiko er gjeld. Våre estimater viser at den kinesiske gjelden er på rundt 230 prosent av bruttonasjonalproduktet. Problemer bare forverres da gjelden fortsetter å øke. Sentralbanken har sparket problemet foran seg og det har skapt nye problemer», skriver Yokota.

Han tror at president Xi Jinping og den kinesiske ledelsen vil være mer opptatt av politikk de neste 12 månedene - og mindre opptatt av reformer.

«Reformene vil ikke stoppe opp, men de vil avta. Toppledelsen kan ikke kontrollere alt. Det er varierende nyanser av reformatorer og konservative personer i regjeringen», skriver SEB-strategen på fredag.

Ingen kollaps

Den månedlige innkjøpssjefsindeksen fra Kina fot september, utarbeidet av Caixin-Markit, viser en bedring i industriaktiviteten. Nordeas senioranalytiker med ansvar for Asia mener at dette er en stabilisering som skyldes offentlige tiltak.

«Som markedet forventet viste Caixin-Markit-målingen fortsatt vekst i industrien. Dette skyldtes politisk stimulans og en oppgang i byggeaktiviteten. Dette forventer vi vil være avtagende så snart drivkraften begynner å forverres fra slutten av året. Infrastrukturinvesteringer vil understøtte veksten og det er ikke sannsynlig med et fritt fall», skriver Amy Yuan Zhuang.

Hun mener at kinesiske myndigheter ønsker å se en svekkelse av valutaen.

«Vi ser ikke dagens måling som et bevis på en bærekraftig bedring for industrien», mener hun.

Nordea-analytikeren skriver at den innenlandske etterspørselen vil miste en viktig komponent når det glohete eiendomsmarkedet begynner å kjøles ned som et resultat av innstramminger.

Sør-Korea sliter

De månedlige innkjøpssjefsrapportene som ble lagt frem på fredag tegner et blandet bilde av ordreinngang og aktivitet i Asia. I Sør-Korea fortsatte aktiviteten å falle i september.

Innkjøpssjefsindeksen fra IHS Markit falt fra 48,6 i august til 47,6 i september. Dette er den laveste målingen siden juni ifjor.

Noe av årsaken er konkursen i rederiet Hanjin Shipping i slutten av august. Dette forstyrret leveransene fra sørkoreanske fabrikker.

Problemene for den sørkoreanske økonomien går dypere.

«Det er en ustabil økonomi og streikene hos bilprodusentene har ført til en nedgang i produksjonen. Dette er den største nedgangen i den internasjonale etterspørselen på over tre år», sier fagøkonom Amy Brownbill hos IHS Markit i en kommentar.

For første gang på seks måneder har de sørkoreanske selskapene som inngår i undersøkelsen redusert bemanningen. På forsommeren var det mer optimisme å spore i Sør-Korea. Denne optimismen har forsvunnet, til tross for offentlige tiltak for å øke den økonomiske aktiviteten.

Nøkkelindeksen ved Seoul-børsen har steget med 4,5 prosent i år.

Markedene

Nervøsitet rundt Deutsche Bank og andre finansinstitusjoner har sendt asiatiske aksjemarkeder lavere på fredag. Det er særlig bank- og finansaksjer som har falt. Dette kommer etter at de amerikanske nøkkelindeksene falt på torsdag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.