–  Stortinget ba regjeringen i statsbudsjettet for 2017 om et grønt skifte. Det regjeringen la frem i dag, er dessverre ikke i nærheten av å følge opp dette, sier Terje Breivik, nestleder i Venstre og partiets finanspolitiske talsmann.

Regjeringen vil øke dieselavgiftene med 35 øre og avgiftene på bensin med 15 øre. I tillegg vil regjeringen øke mineraloljeavgiften med 20 øre.

– Det er i det hele tatt tvilsomt om dette gir noen reduksjoner, sier Breivik om regjeringens forslag.

Peker på alvoret

– Dette er så langt som det er ansvarlig å gå i ett budsjett, nettopp fordi omstillingskostnadene for enkeltindivider og næringslivet er så store at det vil kunne virke kontraproduktivt for blant annet sysselsetting, sier statsminister Erna Solberg på spørsmål fra NTB.

Breivik er ikke fornøyd med uttalelsene fredag.

– Jeg er litt usikker på om regjeringen har skjønt alvoret. Ytterligere temperaturstigning truer mennesker, samfunn og natur. Vi tror klimaproblemene kan løses, men det haster, sier Breivik.

Politisk hodepine

Skatteskiftet er en politisk hodepine for statsminister Erna Solberg (H). Samarbeidspartiene Venstre og KrF, især Venstre, krever store avgifter for bilistene for at det på sikt skal lønne seg å velge mer miljøvennlige transportmidler.

Fremskrittspartiet derimot forsvarer bilistene og vil ikke øke prisene på bensin og diesel uten å samtidig gi en kompensasjon.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.