– Det er en risiko, sier Jonathan Gregory, professor på meteorologisk avdeling ved University of Reading til DN på spørsmål om sjansen for at Oljefondets eiendommer kan bli stående under vann i enkelte storbyer mot slutten av århundret.

Storbyene New York, London, Tokyo og Singapore løftes frem som risikobyer av klimaforskere.

– Det er mange av de byene du nevner som er i faresonen for å stå under vann. Mest sannsynlig, vil det i så fall ta minst 100 år før det skjer, sier seniorforsker Gunnar Myhre ved Cicero Senter for klimaforsking.

 

– Bør ikke ignoreres

Verst står det til med Singapore hvor rundt 30 prosent av øyen ligger under fem meter over havet. På regjeringens egen hjemmeside nevnes stigende havnivå som den mest alvorlige klimatrusselen mot republikken.

Oljefondet jakter også på eiendom i Singapore og Tokyo, to byer som begge er utsatt for stigende havnivå.  Fondet etablerte lokalkontorer i disse byene ifjor høst, men har foreløpig ikke gjort noen kjøp.

Oljefondet har i utgangspunktet en evighetshorisont på investeringene og er en langsiktig eier.

– Har du en evighetshorisont, er disse områdene i risikosonen. For å være på den sikre siden, må bygningene ligger flere titall meter over havnivået, sier Gregory.

Saken fortsetter under bildeserien:

 

Han får også her støtte fra Myhre:

– Jeg ville ha lagt en del vekt på klimarisiko, og i tillegg til havnivåøkning sett på hvor utsatt byene er for ekstremvær, som vil forsterke problemene med havnivåøkningen, sier Myhre.

NBIM ga ut en stor rapport om eiendomsinvesteringene ifjor. Klima ble ikke nevnt med ett ord.

– Det er absolutt noe de bør tenke på før de kjøper eiendom, spesielt dersom bygningene ligger langs kysten. Denne risikoen bør ikke ignoreres, sier Gregory.

Mest sannsynlig øker ikke havnivået med mer enn én meter i løpet av dette århundre, ifølge Gregory.

– Vi tror ikke at byer vil oversvømmes i løpet av dette århundre. Men har du en enda lengre tidshorisont, kan det hende, sier Gregory.

Oljefondets største eiendomsinvesteringer er i USA og på Manhattan. Eiendomssjef Karsten Kallevig møtte DN ifjor på Oljefondets kontor 505 5th Avenue.Foto:
Oljefondets største eiendomsinvesteringer er i USA og på Manhattan. Eiendomssjef Karsten Kallevig møtte DN ifjor på Oljefondets kontor 505 5th Avenue.Foto: (Foto: Pontus Höök)

Oljefondet er blant de største utlandske investoreren av eiendom på Manhatten i New York, skrev DN ifjor. I London eier blant annet Oljefondet 25 prosent av den populære handlegaten Regent Street i London.

– London og Manhattan må oppgradere systemet for å sikre seg mot oversvømmelse. Orkanen Sandy rammet Manhattan hardt, og store deler av Manhattan er nært havnivået, sier Gregory, som også jobber som klimaforsker ved Met office Hadley Centre i Exeter.

Vurderer risikoen

– Alle forhold rundt et bygg blir vurdert før kjøp, skriver Thomas Sevang, kommunikasjonssjef i NBIM (Norges Bank Investment Management), som forvalter Oljefondet i en epost.

– Er det et område med for eksempel flomfare, så blir dette vurdert, herunder om bygget er tilpasset lokale forhold og utfordringer, og hvilke forsikringsavtaler som foreligger eller kan inngås, skriver Sevang videre.

–  Hva slags risikoområder ser dere på og hvordan påvirker det vurderingene før et eventuelt kjøp?
Vi gjennomfører grundige due diligence prosesser før eventuelle kjøp. I forbindelse med klimarisiko, ser vi særlig på hvorvidt bygget er tilpasset lokale forhold inkludert risiko for ekstremvær. Resultatet av vurderingene vil kunne påvirke hvorvidt vi kjøper og hvor mye vi eventuelt er villige til å betale, svarer Sevang.

Manhattan i New York er spesielt utsatt for stigende havnivå, ifølge klimaforskere. Foto:
Manhattan i New York er spesielt utsatt for stigende havnivå, ifølge klimaforskere. Foto: (Foto: Pontus Höök)

–  Hvor stor risiko utgjør stigende havnivå for eiendomsinvesteringer NBIM har i dag i London og New York?

–  I alle byer som er nær kystlinjer vil dette være en iboende risiko. Den faktiske risikoen for vår portefølje er avhengig av de lokale topografiske forhold, hvor våre bygg befinner seg i de enkelte byene, hvor godt byggene er rustet og byens generelle infrastruktur, svarer Sevang.

Eiendomsporteføljen var på 218 milliarder kroner i tredje kvartal.

Hvor fort smelter isen?

Stigende havnivå er en direkte konsekvens av den globale oppvarmingen.  I løpet av de siste 100 årene har havnivået globalt steget med 20 centimeter, ifølge den siste rapporten fra FNs klimapanel.

Havnivået vil stige særlig på grunn av varmere vann og issmelting. Hvor mye havet stiger avhenger av to faktorer: Hvor fort isen smelter på Grønland og Antarktis.

– Den store usikkerheten er hvor fort Grønlandsisen og isen i Antarktis smelter. Her er det også stor uenighet blant klimaforskerne, sier Myhre.

Seniorforsker Gunnar Myhre ved CICERO Senter for klima­forskning, råder Oljefondet til å vurdere klimarisikoen nøye før eiendomskjøp.
Seniorforsker Gunnar Myhre ved CICERO Senter for klima­forskning, råder Oljefondet til å vurdere klimarisikoen nøye før eiendomskjøp. (Foto: Monica Bjermeland/CICERO)
 

–  Hvis all isen på Grønland smelter, er det en reell sjanse for at havnivået økes med sju meter, sier Gregory.

De fleste klimaforskere tror ikke at dette eventuelt skjer før om flere hundre år. Men klimaguru og blant verdens ledende forskere, James Hansen, hevder at havnivået kan øke med over én meter allerede om 50 år.

– Det er svært vanskelig å reversere stigende havnivåer. Dersom isen smelter og havet varmes opp, kan det potensielt ta tusenvis av år for havet å hente seg inn igjen, sier Gregory.

Klimaråd

Tirsdag denne uken ga et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg råd om hvor mye Oljefondet bør investere i aksjer. Ekspertutvalg: 70 prosent aksjeandel i Oljefondet

Finansminister Siv Jensen (Frp) ble rådet til å la Oljefondet investere 70 prosent i aksjer tirsdag denne uken. I samme rapport oppfordrer ekspertene Jensen til å vurdere fondets klimarisiko.
Finansminister Siv Jensen (Frp) ble rådet til å la Oljefondet investere 70 prosent i aksjer tirsdag denne uken. I samme rapport oppfordrer ekspertene Jensen til å vurdere fondets klimarisiko. (Foto: Per Thrana)

I rapporten kommer ekspertene også inn på klimarisikoen til Oljefondet, formelt kalt Statens pensjonsfond utland (SPU). Ekspertene frykter «stranded assets»:

«Det er viktig for forvaltningen av SPU at det fortsatt bygges opp kompetanse og innsikt i risiko forbundet med klimaendringer, da dette utgjør en risiko for fondets investeringer både i aksjer, obligasjoner og eiendom,» heter det.

– Vi kommer ikke til å gjøre dette igjen dnPlus  

Oljefondet eier 45 prosent av Times Square Tower i New York. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
Oljefondet eier 45 prosent av Times Square Tower i New York. Foto: Ørjan F. Ellingvåg (Foto: Dagens Næringsliv)

 

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.

 

Les også:

Gir nabo lov til å klippe gresset dnPlus

DN-podkast: Finansredaksjonen  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.