Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

IEA venter mangel på olje

Fatih Birol, administrerende direktør i IEA, venter økt etterspørsel av olje.  Foto: Adrian Nielsen
Fatih Birol, administrerende direktør i IEA, venter økt etterspørsel av olje.  Foto: Adrian Nielsen les mer

Olje

Venter mangel på olje i føste halvdel 2017

IEA venter økt etterspørsel etter olje. Nå venter IEA "mangel" på olje i 2017.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

IEA, Det internasjonale energibyrået, offentliggjorde i formiddag den siste månedsrapporten for oljemarkedet. Økt etterspørsel og ny avtale om produksjonskutt mellom Opec-landene sammen med avtale mellom Opec  og andre OECD-land gjør at IEA nå venter tilbudsunderskudd av olje i første halvdel av 2017. Det er et halvt år tidligere enn IEA tidligere har anslått. Oljeprisen har løftet seg kraftig etter avtalene, nordsjøolje prises nå over 55 dollar fatet.

Økning i etterspørsel

IEA oppjusterer veksten i oljeetterspørselen for neste år til 1,4 millioner fat dagen. Det er 120.000 fat over tidligere anslag. Økningen skyldes sterkere etterspørsel i USA og endret metode for anslag over den kinesiske oljeetterspørselen. Også for 2017 økes anslagene for oljeetterspørselen globalt. Nå ventes det en vekst i 2017 på 1,3 millioner fat dagen, 110.000 fat dagen høyere enn tidligere anslag. Mens etterspørselen i USA ventes å øke, anslår IEA fall i Russland sammenlignet med tidligere anslag. 

Tilbudet av olje nådde nye høyder i november. 98,2 millioner fat dagen ble produsert. Fallet i produksjonen i OECD-landene ble mer enn utlignet av økningen fra Opec-landene som økte produksjonen med 1,1 millioner fat dagen sammenlignet med produksjonen for et år siden. Opecs produksjon nådde 34,7 millioner fat dagen i november. Opec har nå avtalt å kutte produksjonen med 1,2 millioner fat dagen fra januar. 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Debatt Stengt 

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.