Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Utenriks

Irland argumenterer mot EUs skattevedtak

Irland hevder EU krenker landets suverenitet når EU-kommisjonen pålegger landet å kreve inn flere milliarder euro i skatt fra IT-giganten Apple.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I et tre sider langt innlegg anklager landets finansdepartement EU-kommisjonen for urettferdig behandling, at den går ut over sin kompetanse og autoritet og at den bryter med Irlands suverenitet i nasjonale skatteanliggender.

Kommisjonen mener skatteavtalen mellom Apple og Irland innebærer ulovlig statsstøtte til selskapet. De har derfor gitt Apple pålegg om å betale 13 milliarder euro ekstra i skatt. Beløpet tilsvarer nærmere 120 milliarder kroner etter dagens kurs. Både Irland og Apple har anket EUs avgjørelse.

- Ulovlig statsstøtte

Den amerikanske IT-giganten har flere tusen ansatte i Irland, og inngikk tidlig i årtusenet en særdeles gunstig avtale om å betale 1 prosent i selskapsskatt.

 Mellom 2003 og 2014 har denne satsen blitt justert ned til symbolske 0,005 prosent. 

EU-kommisjonens problem er ikke at skattesatsen er satt så lavt, men at avtalen gir Apple en fordel som ikke er tilgjengelig for andre og i praksis innebærer at selskapet får ulovlig statsstøtte. 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Apple Irland EU Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Mest sett på DNtv nå