Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Statoil-sjef Eldar Sætre får skryt for hvordan han nesten har halvert utbyggingskostnadene i Castberg-feltet, selv om utenlandske analytikere tror prosjektet ennå kan la vente på seg.  Foto: Ida von Hanno Bast
Statoil-sjef Eldar Sætre får skryt for hvordan han nesten har halvert utbyggingskostnadene i Castberg-feltet, selv om utenlandske analytikere tror prosjektet ennå kan la vente på seg.  Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Olje

Hyller norsk olje-industri

Norge vil skille seg ut globalt med mange prosjektbeslutninger i høykvalitetsutbygginger i 2017, mener analysebyrået Wood Mackenzie. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Torsdag legger Oljedirektoratet frem sin offisielle oppsummering av oljeåret 2016 og går også gjennom planene for 2017. 

Det internasjonale analysebyrået WoodMackenzie kommer dem i forkjøpet. I en stor analyse av norsk oljesektor publisert onsdag ettermiddag, hylles norsk oljeindustri for innsatsen med å kutte kostnader og løfte frem høykvalitetsprosjekter til investeringsbeslutning. 

- Norge skiller seg definitivt ut på en global skala, sier sjefanalytiker for Norge Neivan Boroujerdi i Wood Mackenzie til DN.

Store prosjekter

Analytikeren viser til at det globalt før oljekrisen ble tatt rundt 40 investeringsbeslutninger i store olje- og gassprosjekter i året, og at Norge stod for rundt ti prosent av dem. I kriseårene 2015 og 2016 falt antall investeringsbeslutninger globalt til rundt ti i året, men Norge leverte fortsatt tilsammen åtte investeringsbeslutninger  på de to årene. I år venter han at det globale antallet øker til 20, og at Norge vil ligge på et sted mellom tre og fem beslutninger. 

- Men hvis du ser på investeringsbeslutningene som kan komme i Norge i 2017, er de større enn dem som kom i 2016, sier Boroujerdi.

Han er sikker på at både Snorre Future, Snilehorn og Njord Expansion vil komme i år, prosjekter som vil gi seks milliarder dollar i investeringer og 400 millioner fat i oljereserver. 

Castberg kan bli forsinket

Han er mer usikker på om Statoil rekker å beslutte Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet i år, som selskapet har lovet. Byrået berømmer riktignok Statoil for innsatsen med å få kostnadene ned rundt 45 prosent i prosjektet, men han tror ennå det kan være en vei å gå før 540 millioner fat i Castberg kan utvinnes lønnsomt. I utgangspunktet snakket Statoil om en utbyggingskostnad på nær hundre milliarder kroner, som nå er nær halvert. 

- Det første konseptet var absolutt ikke lønnsomt. Det har vært en suksesshistorie hvordan Statoil har fått kostnadene ned. Men vi mener Castberg fortsatt trenger 45 dollar fatet for å være lønnsomt med åtte prosent avkastningskrav. Vi tror på ytterligere kostnadkutt, og at investeringsbeslutningen kan gli over i 2018. Men da vil det være et av de ti største prosjektene internasjonalt, sier Boroujerdi.

Han anslår videre at det vil bli boret 35 letebrønner på norsk sokkel i år, og at flere av dem kan gi stor ressurstilvekst, spesielt brønnen i gigantstrukturen Korpfjell nær russergrensen. 

STATOIL ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Norge Oljedirektoratet Norsk Statoil Barentshavet Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Mest sett på DNtv nå