Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Tilfreds. Næringsminister Monica Mæland registrerer at flere bedrifter søker støtte til egen satsing på forskning og utvikling. Foto: Øyvind Elvsborg
Tilfreds. Næringsminister Monica Mæland registrerer at flere bedrifter søker støtte til egen satsing på forskning og utvikling. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Teknologi

Her er skattefradraget Mæland gjerne punger ut for

Stadig flere bedrifter søker skattefunn-støtte til sine forsknings- og utviklingsprosjekter. – Fantastisk, sier næringsminister Monica Mæland.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Dette er fantastisk. Skattefunn er den beste av de offentlige støtteordningene for å få til innovasjon, sier næringsminister Monica Mæland.

Skattefunn-ordningen gir skattefradrag i milliardklassen for bedriftenes egeninnsats med å utvikle noe nytt.

Antallet søkere steg med 19 prosent fra 2015 til 2016, viser ferske tall. Det kom inn 4570 nye søknader i fjor. Med avslagsprosent på 17 ble 3656 søknader dermed godkjent, mot 3081 året før. 

– Antall søknader har økt med hele 74 prosent fra 2013 til 2016, sier Mæland.

Hun mener flere år med styrkede budsjetter, mer arbeid for å gjøre skattefunnordningen kjent og særlig et større behov for å utvikle nye produkter og tjenester etter oljenedturen ligger bak.

Store tall

I 2016 var det vel 6900 aktive, godkjente skattefunnprosjekter. Disse hadde budsjetterte totalkostnader for bedriftenes forsknings- og utviklingsaktiviteter på vel 26 milliarder kroner. Den tilsvarende budsjetterte verdien av skattefunn-fradragene var 4,7 milliarder kroner.

Skattefunn-prosjektene er oftest flerårige, samtidig som verdien av fradragene først fremkommer endelig i de årlige etterskuddsvise skatteoppgjørene. Øyeblikksbildet av effekt for et enkelt år kan derfor være vanskelig å gi.

Det er Oslo som har de fleste pågående forsknings- og utviklingsprosjektene med skattefunn-støtte – i alt 1440 i 2016. På de neste plassene følger Rogaland (829) og Akershus (671). Motsatt hadde Finnmark 49 skattefunn-prosjekter, Svalbard ett.

– Tallet for Rogaland viser nettopp det store behovet der nå, sier Mæland.

De fleste skattefunnprosjektene er innenfor ikt-, olje og gass.

  Statens kostnad for skattefunn-bistanden er anslått til 3,2 milliarder kroner i 2017-statsbudsjettet. Den omfatter både mindre inntekt på grunn av skattefradragene og direkte utbetaling av beløp tilsvarende fradragsverdien for bedrifter som ikke er i skatteposisjon.

Virker

Statsråden er overbevist om at skattefunn virker og rettferdiggjør de offentlige milliarduttellingene.

– Det ser vi av SSBs store evaluering. Populært utløser en krone fra staten to fra bedriftene og gir syv kroner i økt verdiskaping, sier hun.

Mæland mener også skattefunn gir best effekt på innovasjon og næringsutvikling av alle de offentlige stimuleringstiltakene.

– Det er fordi ordningen er rettighetsbasert og gjelder over hele landet, sier Mæland.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
skattefunn Monica Mæland Forskning Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Mest sett på DNtv nå