Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

EU vil stoppe båter med migranter fra Libya til Italia. Her fra en redningsaksjon utenfor kysten av Libya. Foto: Andreas Solaro/Afp/NTB Scanpix
EU vil stoppe båter med migranter fra Libya til Italia. Her fra en redningsaksjon utenfor kysten av Libya. Foto: Andreas Solaro/Afp/NTB Scanpix les mer

Utenriks

EUs ledere enige om plan for å stoppe innvandringen fra Libya

Stats- og regjeringssjefene i EU har lagt fram en plan på ti punkter for å forsøke å dempe strømmen av innvandrere som tar sjøveien til Europa fra Libya. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I fjor klarte over 180.000 mennesker å ta seg til Italia over det sentrale Middelhavet, flere enn noen gang før. De aller fleste reiste via Libya. 

EU har gitt høy prioritet til arbeidet for å få ned tallene og forsøker nå å flytte innsatsen inn i Libya for å stanse migrantene før de når ut i internasjonalt farvann i Middelhavet. 

Nå har stats- og regjeringssjefene i EU samlet seg om en ny plan der hovedgrepet er en styrking av kystvakten i Libya for å sette libyerne i stand til å stoppe flere båter før de når internasjonalt farvann. I tillegg skal det gjøres forsøk på å styrke kontrollen ved Libyas grenser mot Tsjad og Niger i sør, samtidig som EU vil støtte opp om arbeidet FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) gjør på bakken i Libya. 

EU håper også at samarbeidet med IOM skal gjøre det mulig å få opp antall frivillige returer. 

Det er likevel usikkert hvor mye EU kan få til i Libya, som har vært preget av kaos og anarki siden opprøret i 2011. 

- Det vanskelige er selvfølgelig å få det til å fungere bra. Libya er jo ikke et helt fungerende land, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven til svenske journalister i forkant av toppmøtet.

Menneskerettighetsorganisasjoner har samtidig kritisert EU kraftig for de nye planene, som de frykter vil føre til at migranter fanges i en umenneskelig situasjon i et land der det rapporteres om grufulle overgrep begått av smuglere og væpnede grupper. 

- Det er ingen løsning å skubbe desperate barn tilbake til et land som mange har beskrevet som et helvete på jord, sier Ester Asin i Save the Children.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Italia EU Middelhavet Libya Tsjad Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Mest sett på DNtv nå