Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Tidligere sentralbanksjef i USA Alan Greenspan frykter konsekvensene av Donald Trumps økonomiske politikk. Foto: Saul Loeb/AFP photo/NTB scanpix
Tidligere sentralbanksjef i USA Alan Greenspan frykter konsekvensene av Donald Trumps økonomiske politikk. Foto: Saul Loeb/AFP photo/NTB scanpix les mer

Utenriks

Greenspan frykter Trump vil drive USAs økonomi tilbake til «skrekkårene» på 70-tallet

Ett begrep fra den tiden får alle økonomer til å grøsse.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Optimismen blant markedsaktørene har vært stor etter at Donald Trump inntok presidentstolen i USA, og forventninger om høyere aktivitet i amerikansk økonomi har bidratt til å løfte amerikanske aksjebørser til nye rekordnoteringer.

Ikke alle er enige i at den økonomiske fremtiden ser lys ut.

USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan (91) advarer mot at Donald Trumps økonomiske politikk risikerer å drive landet inn i en ny periode med stagflasjon, som 1970-tallet, skriver the Telegraph og siterer nyhetsbrevet Gold Investor.

Stagflasjon innebærer en økonomi med høy arbeidsledighet og laber vekst i kombinasjon med høy prisstigning, og kalles ofte økonomenes verste mareritt.

Greenspan, som var Fed-sjef mellom 1986 og 2006, mener USAs gigantiske statsgjeld innebærer at myndighetene ikke har råd til hverken store investeringer i infrastruktur eller store skattelettelser, som Trump har lovet, da det vil kunne medføre overoppheting av økonomien og en inflasjon ute av kontroll.

– Fortsatt et åpent spørsmål

I den siste utgaven av nyhetsbrevet Gold Investor skriver Greenspan ifølge The Telegraph at arbeidsledigheten i USA i januar på 4,8 prosent allerede har falt til et nivå der inflasjonspresset vanligvis oppstår.

Greenspan frykter USA kan gå inn i en «destabiliseringsperiode» der inflasjonen stiger kraftig ettersom på grunn av økte lønnskrav i arbeidslivet. Noe som ifølge Greenspan kan føre USA tilbake til «det som skjedde på 70-tallet da vi sist opplevde stagflasjon og det var virkelige bekymringer for at inflasjonen skulle spinne ut av kontroll».

Den gangen ble Fed tvunget til å øke styringsrenten til 20 prosent for å dempe inflasjonen, med den konsekvens at økonomien ble kastet ut i en resesjon og presset opp arbeidsledigheten.

– Jeg håper vi ikke trenger å gjenta den «øvelsen» for å stabilisere systemet, men det er fortsatt et åpent spørsmål, sier Greenspan.

Den tidligere Fed-sjefen, som selv ble beskyldt for å fyre opp økonomien som utløste finanskrisen i 2008, argumenterer også for at regelverket og kapitalkravene til finansbransjen burde vært «mye høyere enn de er i dag».

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Mest sett på DNtv nå

Debatt Stengt 

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.