Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron har avlyst valgkamparrangementer fredag.  Foto: Philippe Wojazer / AP / NTB Scanpix
Den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron har avlyst valgkamparrangementer fredag.  Foto: Philippe Wojazer / AP / NTB Scanpix les mer

Frankrike

Angrep stanser valgkampen i Frankrike

De viktigste franske presidentkandidatene har avlyst valgkampmøter før valget søndag. Årsaken er angrepet i sentrum av Paris hvor én politimann ble drept.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fredag morgen opplyste Emmanuel Macron, som ligger best an til å vinne valget, at også han avlyser sine arrangementer senere samme dag.

Konservative François Fillon og høyrepopulisten Marine Le Pen har gjort det samme. Og lørdag er valgkampen før første valgomgang uansett over.

–I denne sammenhengen er det ingen grunn til å fortsette kampanjen. Vi må først og fremst vise vår solidaritet med politiet, sa Fillon i en TV-debatt som pågikk idet angrepet skjedde torsdag kveld.

Venstreradikaleren Jean-Luc Mélenchon sa imidlertid at kandidatene ikke burde gi etter for volden. Én politimann ble drept i angrepet i hovedgaten Champs-Élysées, mens flere andre ble såret.

Den antatte gjerningsmannen ble selv skutt og drept av politiet, og ekstremistgruppen IS hevder den sto bak angrepet.

– Ingen klar favoritt

Også før politidrapet i Paris var sikkerhetsnivået i Frankrike høyt. Det er fortsatt unntakstilstand i landet etter flere terrorangrep de siste årene.

Ifølge meningsmålingene ligger Le Pen godt an til å gå videre fra første valgomgang. Men hun ligger an til å tape den andre og avgjørende omgangen, uansett hvem hun møter der.

Før første omgang leder Macron, men han ligger ikke veldig langt foran Le Pen, Fillon og Mélenchon.

Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener det er for tett mellom de fire til å utpeke noen klar favoritt.

– Spørsmålet er hvor mange som stemmer annerledes enn de har sagt at de kommer til å stemme, sier Malnes til NTB.

– Uten forankring

Malnes mener Macron er spesielt sårbar. Grunnen er at han ikke har noe partiapparat i ryggen. Macron har tidligere vært medlem i Sosialistpartiet, og han var næringsminister fra 2014 til 2016, men så trakk han seg ut og startet en egen énmannsbevegelse.

– Han er en kandidat uten organisatorisk forankring i det franske samfunnet, sier Malnes.

Han tror samtidig at Fillon kan få flere velgere enn det målingene viser – til tross for at han er siktet for misbruk av offentlige midler.

– Skandalene har svekket ham kraftig, men han er kandidat for et parti som er veletablert. Velgere som kanskje ikke har hatt særlig lyst til å si at de vil stemme på han, kan komme til å gjøre det likevel.

Siktet for falske jobber

Fillon har klort seg fast som nummer tre på gallupen, til tross for avsløringene om at kona Penelope og to av parets barn skal ha blitt lønnet med offentlige penger uten at de i realiteten utførte arbeid for ham.

Samtidig har Mélenchon fått økt oppslutning mot slutten av valgkampen før første runde. Det har skjedd på bekostning av Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon, som nå regnes som sjanseløs.

Hamon-velgere som NTB har snakket med, forteller at de er usikre på hva de vil gjøre hvis det blir Fillon og Le Pen som går videre.

– Nei, da stemmer jeg nok ikke. Jeg orker ikke tanken på noen av dem, sa en eldre kvinne tidligere denne uken.

– Hva, du må jo stemme for å holde Le Pen unna, protesterte en venninne.

Første valgomgang går av stabelen søndag. De to med flest stemmer går videre til en siste valgrunde 7. mai.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør