Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Statsminister Erna Solberg på vei inn i Stormen bibliotek i Bodø for å legge frem regjeringens nordområdestrategi.  Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
Statsminister Erna Solberg på vei inn i Stormen bibliotek i Bodø for å legge frem regjeringens nordområdestrategi.  Foto: Tore Meek / NTB Scanpix les mer

Politikk

Solberg: Nord-Norge viktig for veksten i hele landet

Det økonomiske tyngdepunktet i Norge flytter seg nordover, mener regjeringen, som har utarbeidet en ny strategi for nordområdene. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statsminister Erna Solberg (H) hadde tok fredag med seg tre andre statsråder til Bodø for å lansere strategien. Den lister opp grep som alt er satt i gang og peker ut hva regjeringen har tenkt å satse på videre.

Solberg la vekt på at veksten i Nord-Norge allerede er sterkere enn i resten av landet, og at fortsatt vekst her blir viktig for hele landet.

– Sjømat, petroleum, skipsfart og reiseliv er næringer i vekst. Regjeringen presenterer nå en strategi for hvordan vi kan sikre ytterligere vekst. Det er de som bor i nord som vet best hvordan dette potensialet utløses. Nordområdepolitikken utvikles derfor i samarbeid med næringsliv, institusjoner og folkevalgte i nord, sier statsminister Solberg.

-Helhetlig tilnærming

Også utenriksminister Børge Brende (H), kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) hadde reist nordover til lanseringen.

– Det understreker at vi har en helhetlig tilnærming, sier Solberg.

Finnmarkingen Bakke-Jensen tok i sitt innlegg opp den manglende kvaliteten på skoler i Nord-Norge. Elever i Båtsfjord må få den samme skolegangen som elever i Bærum, lovet statsråden, som tidligere har vært ordfører i nettopp Båtsfjord.

Et av tiltakene det vises til er delvis ettergivelse av studielån for lærere, som tar femårig utdannelse fra høsten av, som kunnskapsdepartementet gjorde kjent i mars.

Senterplaner

Blant de andre tiltakene som trekkes frem i strategien er:

* Fortsette planleggingen av miljø- og oljevernsenter i Lofoten/Vesterålen, som ble lovet i Sundvolden-erklæringen i 2013.

* Vurdere å opprette et kompetansesenter for hav og arktiske spørsmål i Tromsø, som også ble varslet i regjeringens havstrategi.

* 24. konsesjonsrunde for blokker i Norskehavet og Barentshavet, som ble utlyst i mars.

* Løftene om 40 milliarder til Nord-Norge i Nasjonal Transportplan.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Regjeringen Nord-Norge Jan Tore Sanner Børge Brende Erna Solberg Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Mest sett på DNtv nå