Kunst kan ikke måles i markedets målestokk. Den er i sin essens ingen vare. Dette eroppfatningen som ligger til grunn for at kulturlivet i 30 år har vært skjermet for moms. Er du musiker, forfatter eller billedkunstner skal du ikke beregne avgift på «dine tjenester», som det heter i Finansdepartementet.

Den nye momsreformen fra 1. juli innførte 24 prosent moms på alle tjenester i næring, med få unntak. Dette har gitt frilanserne hodebry. Forfatteren og journalisten Otto Risanger (56) har de siste ukene reist landet rundt og kurset
kunstnerne i den nye reformen. Nå gir han ut «Moms-ABC. For skribenter, kunstnere og frie yrker», den siste i en rekke på mer enn 100 bøker som populariserer temaet økonomi.

Kultur i vid forstand er fortsatt fritatt fra moms, forteller Risanger. Men man kan fort pådra seg momsplikt i beslektet virksomhet.

- Kunstneren er unntatt, men kunstkonsulenten skal beregne moms. All rådgivning, veiledning, lay-out, språkvask og korrektur er momspliktig, hvis det er av et annet menneskes tekst. Dette gjelder også mange oversettelser, forskningsoppdrag og illustrasjoner. Men enkelte ganger kan det være svært vanskelig å trekke grensene, sier Risanger.

Er du på timelønn, må du ikke beregne moms. Det er først når du driver en næring og omsetningen er større enn 30.000 kroner i året, at momsen kommer inn i bildet.

Kommersiell karakter
Reglene for oversettelse i næring illustrerer den kulturpolitiske grunntanken ved momsfritak. En gjendiktning av Shakespeare er et åndsverk og er dermed unntatt. Oversettelse av en tidsskriftartikkel eller faglitterær bok likeså. Det er først når du oversetter et teknisk eller kommersielt materiale du må betale moms. Men også her er det forskjell. Oversetter du boken «Slik bruker du Word» for et forlag, er dette momsfritt. Men oversetter du Word-manualer for Microsoft Norge, er dette momspliktig.

En impresario som formidler en artist til en konsert på et norsk tettsted er ikke momspliktig. Men i det vedkommende forhandler en sponsorkontrakt eller platekontrakt for samme artist, må impresarioen betale moms.

Opphavsrett innenfor åndsverksloven er utenfor momssystemet. Journalister og frilansskribenter har opphavsrett til sine tekster, og skal derfor ikke beregne moms. Absolutt alle elektroniske tjenester er momspliktige. Abonnerer du på et tidsskrift, må du betale 24 prosent mer på nettet enn i papirform. E-bøker er også momsbelagt, men Forleggerforeningen jobber for å få dette endret.

Spørsmål om kunst
Som kulturpolitiske tiltak er også leie av lyd- og lysutstyr til kulturelle arrangementer fritatt moms.

- Men når er et arrangement kulturelt nok til at momsen skal droppes? Fylkesskattekontorene rundt om i landet har ikke kompetanse på åndsverksloven, sier Risanger.

Han henviser til at fylkesskattekontorene tolker reglene forskjellig fra fylke til fylke, og mener dette er svært uheldig.

Dj-er er heller ingen enkel kategori å ha med å gjøre i en momssammenheng.

- Dj-ene er i utgangspunktet momspliktige. Men idet han eller hun sampler, blir dj-en en utøvende kunstner som er fritatt fra moms. Slik blir det fylkesskattekontorene rundt om i landet som bestemmer hva som er utøvende kunst, sier Otto Risanger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.