I tillegg kan språkproblemer for de mange utenlandske ansatte føre til farlige situasjoner.

I perioden 5. til 7. februar gjennomførte Petroleumstilsynet tilsyn av gasskraftverkanlegget på Kårstø i Rogaland. Bakgrunnen for tilsynet var å undersøke om det forelå sosial dumping og oppfølging av allmenngjøringsloven. Naturkraft som er operatør for det planlagte gasskraftverket inne på Kårstø-anlegget, får kraftig kritikk for arbeidsmiljøet.

– Her er det store mangler. Det er stort fravær av oppmerksomhet på arbeidsmiljøet, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet til NTB.

– Kan være farlig
Anlegget huser rundt 500 ansatte, hvorav 80 prosent er utlendinger.

– Mange av disse har verken norsk- eller engelskkunnskaper. Det er åpenbart hvorfor det er viktig at man får essensiell og nødvendig informasjon. Det er viktig å ha tolker tilgjengelig, og det er viktig at man har nødvendige prosedyrer, sier Anda.

Manglene innenfor språk og kommunikasjon kan få store konsekvenser for arbeiderne på anlegget.

– Manglende og dårlig kommunikasjon har helt klart potensial til å føre til farlige situasjoner. Det er det ingen tvil om, konstaterer Inger Anda.

Tilsynet peker dessuten på at kran- og løfteoperasjoner mangler prosedyrer og nødvendig regelverk.

Kort frist
Når Petroleumstilsynet varsler pålegg betyr det at forholdene er så alvorlige at det er snakk om brudd på regelverket.

– Men hadde det vært noe som var farlig ville tilsynet stengt anlegget. Derfor jobber vi nå med å få avverget dette, sier informasjonssjef Geir Fuglseth i Naturkraft til NTB.

Naturkraft har nå en frist på 14 dager på å kommentere varselet om pålegg. Når pålegget blir gitt, har Naturkraft tre ukers frist på å komme med en plan for gjennomføring av nødvendige tiltak. Bare i helt spesielle tilfeller der for eksempel saken er ute av verden eller feilene allerede er rettet opp, blir et pålegg droppet.

– Tilsynet har kommet med en liste over områder hvor vi har et forbedringspotensial, og noe har vi allerede startet på. Per i dag har vi 500 arbeidere knyttet til prosjektet, og inntil i dag har ingen hatt fraværsskader. Det er heller ikke meldt om ulykker som har ført til skader, presiserer Fuglseth. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.