Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Ida von Hanno Bast
Ida von Hanno Bast les mer

Snøhvit kan bli holdt tilbake

Statoil må dokumentere at Snøhvit tåler ekte nordnorsk ruskevær.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dersom myndighetene ikke får tilfredsstillende dokumentasjon på at Snøhvit-anlegget fungerer, kan oppstartstillatelsen i verste fall holdes tilbake. Petroleumstilsynet mener Statoil nå har mye å jobbe med.

Snø stanset Snøhvit
Midt i stormnatten 27. januar ble det snart ferdige Snøhvit-anlegget satt ut av spill da strømmen gikk og 470 alarmer begynte å ule. Statoils interne granskningsrapport som DN omtalte lørdag, retter hard kritikk mot Statoils prosjektorganisasjon og hovedkontraktør Linde for manglende vintertilpasning av gassfabrikken.

Snøhvit slått ut av snøvær

Det statlige sikkerhetsorganet Petroleumstilsynet er betenkt etter rapporten:

- Det er betenkelig at de har funnet så mange feil. Vi ser at Statoil har mye å jobbe med og store utfordringer for å få anlegget opp på det nivået det skal være, sier talskvinne Inger Anda til Dagens Næringsliv.

- Det går på vinterisering. Det er helt klinkende klart at Melkøya skal være istand til å tåle vinterforhold.

Må dokumentere
Innen anlegget skal i kommersiell drift rundt årsskiftet, må Statoil dokumentere at Snøhvit-anlegget vil fungere tilfredsstillende under alle tenkelige forhold. Det er påkrevet for at myndighetene skal gi de nødvendige driftstillatelsene. Hvis ikke myndighetene er fornøyd, kan oppstartstillatelsen teoretisk bli holdt tilbake.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør