DN Energi avslørte fredag at Statoil og Hydro skal ha forsøkt å få UD til å dempe kritikken av Irans bruk av dødstraff, ifølge det britiske tidsskriftet Monocle.

Les her: - Statoil og Hydro ville kneble UD

Egenæs har nå et håp om at det hele skyldes feilsitering av UD, slik statssekretær Raymond Johansen hevder. I motsatt tilfelle er forsøket helt uakseptabelt, mener han.

- Jeg håper intenst at det ikke er slik at Statoil og Hydro har bedt Norge dempe kritikken av dødstraff. I så fall finner jeg det helt uakseptabelt og ser på det som en direkte menneskerettighetsfiendtlig handling, sier han til DN Energi.

Han presiserer at han ikke kjenner til om påstandene er sanne, og at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Det som gjør det ekstra ille i forhold til Iran, er at vi vet at Norges innblanding i enkeltsaker når det gjelder dødsstraff der har reddet liv. Både den forrige regjeringen og denne regjeringen har mobilisert og man har fått tilbakemeldinger fra Iran om at det er nettopp den raske norske handlingen på høyt politisk nivå sannsynligvis har stanset henrettelsen av flere personer, sier Egenæs.

Sett det før
Han tror imidlertid ikke at det er utenkelig at Statoil og Hydro har bedt statssekretær Raymond Johansen dempe kritikken, og viser til en episode som inntraff noen år tilbake da han briefet finanskomiteen før en utenlandsreise til Indonesia.

Karl Erik Schjøtt-Pedersen fortalte da om hvilke former man tok opp kritikk i, og at man ikke måtte glemme at det var en tur for se på mulighetene for norsk næringsliv.

-Han sa at han selv skulle ta opp kritikken der han fant det riktig, og sa samtidig at de andre delegatene skulle være forsiktige med kritikken fordi det ikke var hovedmålet. Da fikk han riktignok på pukkelen av Kristin Halvorsen og Per Kristian Foss, sier Egenæs.

Problematisk
Han mener Statens dobbeltrolle som døråpner for næringslivet på den ene siden og kritisk røst overfor lokale myndigheter på den andre siden, kan oppfattes problematisk for selskapene.

-Det kan fort bli et dilemma, og det er klart at dersom man skal ha en god relasjon med et land er det dumt hvis en av partene gjør den andre forbannet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.