Statoil har kjøpt oljesand i Canada.

Les mer: Statoil med storkjøp

- Dette er et viktig og nødvendig skritt for å oppnå Statoils vekstambisjoner. Canada er et område med lave skatter og lav politisk risiko, sier Gjøen.

Dyrt
Anne Gjøen understreker at hun vet lite om selskapet Statoil har kjøpt, ut over det som opplyses i selskapets børsmelding.

- Utvinning av oljesand er dyrt. Men jeg vil si at det er vel så attraktivt for Statoil å vokse der som å vokse i områder med høy politisk risiko der oljen er lettere tilgjengelig.

Avhengig av høy oljepris
Oljesand har ikke tidligere vært noen attraktiv prospekt for oljeselskapene. Men stabilt høyere oljepris de siste årene har ført blikkene mot store områder Nordøst i Canada. Flere mindre oljeselskaper som kun satser på oljesand har dukket opp.

- Man må opp på høye nivåer i oljeprisen for at det skal bli lønnsomt med oljesand. Det er tyngre produksjonsprosesser. Men likevel vet jeg at Statoil har sett på det tidligere, sier Gjøen.

Ikke politisk risiko
Og hun mener satsingen er riktig.

- Jeg synes at når Statoil som de fleste oljeselskapene sliter med å vokse, så er det bedre å ta risiko ved å satse på oljesand, enn ved å bevege seg inn i områder der den politiske risikoen er høy, sier Gjøen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.