Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Advarer mot Statoil-skandale

Cicero-forsker tror regjeringsmedlemmer krymper seg av nyheten om Statoils oppkjøp av oljesand.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statoil varslet i dag morges oppkjøp av et stort oljesandfelt i Canada. Oppkjøpet er et av de største i Statoils historie og oljesand er omstridt på grunn av miljøkonsekvensene.

- Dersom Statoil ikke legger frem plan for rensing er det en skandale. Det eneste som kan forsvare en slik utvikling er rensing, sier Knut Alfsen, forskningsjef i SSB og tilknyttet miljøforskningsinstituttet Civero ved Universitetet i Oslo.

- Jeg hadde forventet dette fra Exxon, men ikke fra Statoil, legger han til.

Ingen plan, ingen løfter
Foreløpig har Statoil ingen planer for rensing.

- Det er veldig tidlig i prosessen. Foreløpig holder vi på med planer for utbyggingen. Men Statoil tar med seg teknologierf#229ene fra fra norsk sokkel og erf#229ene med tungolje fra Venezuela. Og så er det alltid slik at Statoil vil finne løsninger som skader miljøet på minst mulig måte, sier Rannveig Stangeland til DN Energi.

- Har dere rensing på plass i tungoljeutvinningen i Venezuela?

- Nei, det har vi ikke, sier Stangeland.

Les også: - Sikrer langsiktig produksjon

Noe av det verste
- Klimautfordringen er avhengig av at vi kutter i kullbruken og holder ukonvensjonelle oljeresursser unna. Dette fordi ukonvensjonell olje krever så mye energi for å flyte som konvensjonell olje, sier Alfsen, og fortsetter:

- Det er et paradoks at høy oljepris gjør det lønnsomt å utvinne denne oljen. Fra et miljøperspektiv er vi jo glade for høy oljepris, fordi det motiverer til bruk av alternativ energi, sier Alfsen.

- Er det et rart tidspunkt, klimaspørsmålet og regjeringens mål om CO2-kutt tatt i betraktning?

- Jeg kan ikke forstå annet enn at det vil bli oppfattet som en provokasjon av noen i regjeringen, så får vi se hva de gjør i generalforsamlingen.... Men erf#229ene hittil er at regjeringen holder seg langt unna Statoils investeringer, sier Knut Alfsen.

CO2-lagringsteknologien som utvikles for norske gasskraftverk bør ifølge Alfsen med enkelhet kunne benyttes for energiproduksjonen for oljeutvinningen i Canada.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør